2021. Április 19. hétfő
Azon páciensek fele, akiknek egyik szemét rák miatt távolították el, továbbra is úgy érzi, hogy lát vele, mégpedig színeket, mintákat, jeleneteket vagy embereket – derül ki egy friss kutatásból.

Az úgynevezett fantomszem-szindrómára a Liverpooli Egyetem munkatársai világítottak rá. Az egyik érintett például – egy 70 éves nő – arra ébredt, hogy „ismeretlen személyt lát az ágya mellett”, míg egy 52 esztendős férfi úgy látta, hogy „víz alatt úszik a nádasban, színek nélkül”. A fantomjelenség általában néhány héttel a szemgolyó eltávolítása után jelentkezik, és a páciensek olykor fájdalmat is éreznek. A megkérdezettek több mint negyede úgy élte meg, mintha valódi történéseket látna a tünetek jelentkezésekor.

A kutatók 179 beteget vettek górcső alá, akik intraocularis melanoma következtében veszítették el az egyik látószervüket. Az eredmények alapján több mint harmaduk szenvedett napi szinten fantomszem-panaszoktól. A legtöbb esetben magától abbamaradt a kellemetlenség, néhány embernek viszont tennie is kellett érte, például pislogni vagy elterelni a figyelmet. „A fiataloknál gyakoribbak a tünetek, míg a nem létező szem fájdalma inkább a szorongó vagy rosszkedvű betegekre jellemző. Ennek okát egyelőre nem sikerült feltárnunk” – fogalmazott Dr. Steve Brown. A szerzők hozzátették, hogy az idő múlásával javul a helyzet az érintetteknél. A megkérdezettek ötöde egyébként kifejezetten kellemesnek élte meg a jelenséget. A szemet érintő melanoma ritka betegségnek számít, és az ötvenes éveikben járókat sújtja a leggyakrabban. Tünetek hiányában is felismerhető egy egyszerű látásvizsgálat alkalmával.


Forrás: Medipress
2015. 06. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés