2024. Március 29. péntek
A HbA1c-szint -  Keveset tudnak betegségükrõl -  Sokan küszködnek szövõdményekkel -  Országos mozgalom a betegek tájékozottságáért
Meglepõ és olykor megdöbbentõ eredményt hozott a Szonda Ipsos országos, reprezentatív, diabéteszes betegek körében készített felmérése, mely elsõsorban a betegséggel kapcsolatos tudásszintre kívánt rávilágítani.

A nemrég publikált eredmények szerint, bár a sajtóban egyre többször esik szó a diabéteszrõl, az érintettek ismeretei bizonyos területeket tekintve igencsak hiányosak – ez pedig akár állapotuk romlását is okozhatja. A kérdéssorozat fókuszában a HbA1c-szintrõl való tájékozottság, a vércukorszint ingadozása és a szövõdmények kialakulásának kockázati tényezõi álltak.

A HbA1c-szint

A HbA1c-szint (hemoglobin A1c) azt jelzi, mekkora a vörösvérsejtekben a szõlõcukorhoz kötõdött hemoglobin aránya – minél magasabb a vércukorszint, annál magasabb a HbA1c szintje is. A HbA1c adott idõben mért értéke az elõzõ 6-8 hét átlagos vércukorszintjét tükrözi, a mért értékbõl tehát leginkább a kezelés sikerességére lehet következtetni. A HbA1ct inzulinnal kezelt cukorbetegeknél háromhavonta, inzulin nélkül kezelt diabéteszeseknél évente egy-két alkalommal kívánatos mérni. Nem diabéteszeseknél a HbA1c értéke 4-6% között van, jól beállított cukorbetegeknél 6-7% között, közepes anyagcsereállapotnál 7-8% között mozog a HbA1c. 8% feletti szinteknél a cukorbetegség késõi szövõdményeinek kifejldõdése erõsen felgyorsul.

Dr. Vándorfi Gyõzõ, a Magyar Diabetes Társaság vezetõségi tagjának elmondása szerint „a vércukor anyagcseréje akkor van tartósan egyensúlyban, ha a HbAlc érték 7% alatti – amennyiben az érték meghaladja a 7%-ot, csökkentése szükséges. A cél a tartós egyensúly elérése, hiszen így a diabétesz súlyos, késõi szövõdményeinek kialakulási kockázata jelentõsen csökkenthetõ. A vizsgálatot ajánlatos évente kétszer elvégezni."

Keveset tudnak betegségükrõl

A Szonda Ipsos felmérése szerint a diabéteszesek többsége keveset tud betegségérõl. A megkérdezettek számára talán a legnehezebb a HbAlc érték meghatározása volt, csupán 12 %- tudta, hogy mit takar ez a megnevezés, és 68 % nem is hallott errõl az értékrõl.

A vércukorszint ingadozására és a HbAlc szint ismeretére vonatkozóan is meglepõ eredmény született. A betegek kevesebb, mint a fele (47%-a) tudta, hogy az inzulinadagolások között ingadozhat a vércukor szintje, 42 %-uk egyáltalán nem tudott az erre vonatkozó kérdésre válaszolni! Az ismeretek hiánya nagy mértékben befolyásolhatja a betegek állapotát, hiszen az ingadozások elkerülésével a szövõdmények kialakulásának kockázata jelentõsen csökkenne. Érdekesség, hogy akik tisztában voltak a vércukorszintingadozással és az ideális 7% alatti HbAlc szinttel, még így is csak 62 %ban kapcsolták össze a mutató értékét a szövõdmények kockázatának csökkenésével.

Azok közül, akik tisztában vannak az ingadozások lehetõségével, 61 %-ban az étkezésnek, mások a mozgás hiányának, és a pszichés állapotnak (stressz, idegesség) tulajdonítják ezt.

Sokan küszködnek szövõdményekkel

A vércukorszint ingadozásának következményeként kialakuló szövõdmények között elsõsorban a hipoglikémia tünetcsoportot (kórosan alacsony vércukorszint), a szívés érrendszeri megbetegedéseket és a vesebetegségeket említették. A vélt szövõdmények csökkentésére elsõként a diétát, másodsorban a sportot, és csak kis arányban a terápiaváltást jelölték meg. Pedig a megfelelõ terápiával a szövõdmények kialakulása a minimálisra szorítható.

A diabéteszesek fele jelenleg szövõdményekkel küszködik, ez jelenti számukra a betegségben a legnagyobb problémát. Az optimális kezelés, a HbAlcszint 7% alatt tartása, a vércukoringadozások csökkentése lehetõséget ad a szövõdmények elkerülésére, vagy a már kialakultak romlásának megakadályozására.

A válaszok alapján megdöbbentõ tényre derült fény: a megkérdezettek 21 %a nem tudta megmondani, hogy cukorbetegsége les, vagy 2es típusú! (Az les típus cukorbetegség többnyire gyermek, vagy fiatal felnõttkorban alakul ki, a hasnyálmirigy inzulintermelõ sejtjeinek mûködése többnyire leáll, a hajlamot a veleszületett tényezõk határozzák meg. A 2es típus általában 40 év felett jelenik meg, elsõsorban a túlsúly, a helytelen táplálkozás és a testedzés hiánya okozza, a hajlam örökölhetõ.). A 65 év felettiek 25%-a, míg a 65 év alattiak 18%-a nem ismerte betegségének típusát. A betegségrõl való tájékozottság alapvetõen nem tekinthetõ jónak!

Országos mozgalom a betegek tájékozottságáért

A felmérés rámutatott arra, hogy komoly hiányosságok vannak még a diabéteszkommunikációban. Létfontosságú, hogy a betegekhez eljussanak az alapvetõ információk és tanácsok. Az ennek érdekében indított országos mozgalomról, melynek mottója Egészségesebben" az egészségeseknél cukorbetegen??? ideális értékek, egyenlõ esélyek Hevesi Tamás számolt be a Magyar Diabetes Társaság sajtótájékoztatóján.

„Ez a mozgalom a betegek elé teljesíthetõ célokat igyekszik kitûzni, mely nagyban befolyásolja az életkilátásukat. A betegnek önmagának kell saját életét kézbe vennie, hiszen megfelelõ odafigyeléssel „egészségesebben" élhetnek, mint az egészséges társaik. Az érintettek pontosan ismerik az egészségük szempontjából kulcsfontosságú értékeket és folyamatosan a megfelelõ szinten tarthatják azokat. Ezzel szemben egészséges társaik gyakran tudatában sincsenek a szervezetben végbemenõ folyamatokkal. Egy cukorbeteg a megfelelõ terápiával és életvitellel élettanilag egészséges életet élhet, így hosszabb távon akár jobbak lehetnek a kilátásai, mint egy orvoshoz ritkábban forduló, szervezete mûködésével kevésbé tisztában lévõ embernek."

A mozgalom tervezett állomásai: Gyõr, Zalaegerszeg, Pécs, Budapest, Debrecen és Gyula. A mozgalom eseményeirõl a www.diabet.hu/beteginfo weboldalon, illetve a Diabétes és a Cukorbeteg Elet magazinban az érdeklõdõk folyamatos információt kaphatnak.

2006. május 23.


Forrás: vital.hu
2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés