2024. Március 19. kedd
1 . oldal
Kalcium -  Vas -  Folsav -  Fehérje -  C-vitamin -  Rostok
A fejlődő magzat tápanyagforrását az anyai szervezet biztosítja, épp ezért nem mindegy, hogyan táplálkozik a terhesség alatt kismama. Ezen persze nem azt kell értenünk, hogy "két ember helyett" kell ennie: ilyenkor nem a mennyiség növelése szükséges, hanem elsősorban a minőségi étkezés fontos.

A terhes nőnek nem kell mindenképpen meghíznia, de az is ártalmas, ha diétára fogja magát. Ha a várandós nő nagyjából változatlan életmódot folytat, energiaszükséglete átlagosan mindössze 15%-kal nő, ami 300 többletkalóriát jelent. Ha pedig kíméli magát ezen időszak alatt, elegendő 200 kalóriával többet magához vennie.

Terhesség alatti étrend

Nagyobb mennyiségű táplálékot kell fogyasztaniuk azoknak a kismamáknak, akik még nem töltötték be 18. évüket, nehéz, fárasztó munkát végeznek, vagy gyors egymásutánban több gyermeket szültek. Optimális esetben a magasságtól és testsúlytól függően 9-12 kg súlytöbblet jön létre a terhesség alatt.

A változatos étrend biztosítja a vitaminok és ásványi anyagok folyamatos pótlását. Az alábbiakban azokat a tápanyagokat soroljuk fel, amelyek kiemelkedően fontosak a magzat fejlődésének és az anya egészségének megőrzése szempontjából.

Kalcium

A magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve. Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani. Forrásai: a tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia. A napi szükségletet fedezhetjük pl. 100 g kemény sajtból, 170 g szardíniából, 6 dl tejből. Ízletes kalcium- és fehérjebombához jutunk, ha egy pohár tejből és banánból turmixot készítünk.

Vas

A magzatnak vasraktárat kell kiépítenie a születése utánra, és számolni kell az anya megnövekedett vasigényével is. Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű. Forrásai: sovány vörös hús, belsőségek, tonhal, spenót, zöldfőzelékek, aszalt sárgabarack. A máj ugyan vasban dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen magas A-vitamin-tartalom miatt, mely ártalmas lehet a magzat fejlődésére.

Folsav

A magzat központi idegrendszerének fejlődéséhez szükséges, különösen a terhesség első néhány hetében. A terhesség alatt a normál mennyiség többszörösére van szükség. Forrásai: friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.

Fehérje

A magzat és különösen a magzati agy fejlődéséhez rendkívül fontos a fehérjepótlás. Forrásai: hal, hús, dió, mogyoró, hüvelyesek, tojás, tejtermékek; de ügyeljünk arra, hol zsírszegény húsokat fogyasszunk.

C-vitamin

Erősíti a szervezet ellenálló képességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását. Forrásai: friss gyümölcsök, zöldségek; legkiválóbbak a narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, fekete és piros ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.

Rostok

A terhesség alatt gyakran fordul elő székrekedés; rostdús táplálkozással ennek elejét vehetjük. Forrásai: rostokban gazdagok a zöldségek, gyümölcsök, a korpás kenyér, mogyoró, dió, korpás lisztből készült tészta, barna rizs, mazsola, aszalt sárgabarack, zöldborsó is.

Ha valaki kiegyensúlyozottan, rendszeresen táplálkozik, általában nincs szükség kiegészítő gyógyszerekre; a vasat a nehéz felszívódás, a folsavat pedig a gyors kiürülés miatt azonban gyakran csak gyógyszerekkel pótolhatjuk. Ha az étrendet multivitamin-készítményekkel kívánjuk kiegészíteni, beszéljük meg kezelőorvosunkkal! A magzat fejlődésének alapja a helyes táplálkozás, így lesz az újszülött erős, egészséges!



Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés