2020. Október 27. kedd
Testünk kiváló kommunikátor, és az üzenetei gyakran teljesen világosak: a kivörösödött bőr azt jelenti, hogy túl sokat voltunk a napon, a korgó gyomor pedig azt, hogy kifogytunk a tápanyagból. Más figyelmeztető jelek azonban nem feltétlenül ilyen egyértelműek. Szánjunk néhány percet arra, hogy végiggondoljuk a következő meglepő jeleket!

Rövid szemöldök
Jelentése: Pajzsmirigy-rendellenesség
Tartsunk egy ceruzát függőlegesen a szemünk külső sarkához; ha a szemöldökünk nem éri el a ceruzát, és nem mi szedtük ilyen rövidre, lehetséges, hogy valamilyen pajzsmirigy-rendellenességben szenvedünk. A pajzsmirigyhormonok egyik funkciója az, hogy szabályozza a sejtek pótlódását. Ha a pajzsmirigyhormonok szintje eltér a normálistól, a hatás szinte összes sejtünkön észrevehető, szőrtüszőinket is beleértve.
Mi a teendő? Vérvizsgálattal kimutatható a hormonok koncentrációja. Ha alacsony, vényre kapható gyógyszerekkel helyreállítható a normális szint.

Hosszú gyűrűsujj
Jelentése: A csontízületi gyulladás megnövekedett kockázata
Az Arthritis & Rheumatism szaklap 2008-as tanulmánya szerint azokban a nőkben, akiknek a gyűrűsujja hosszabb, mint a mutatóujja, a csontízületi gyulladás kétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő. A kutatók nem tudják pontosan, mi okozza az összefüggést, de valószínűleg az anyaméhben bekövetkező tesztoszteron-behatással lehet kapcsolatban.
Mi a teendő? Túlsúly esetén a testsúly csupán 5 százalékának leadása csökkentheti a térd csontízületi gyulladásának kockázatát.

Sárga köröm
Jelentése: Cukorbetegség
Az elszíneződött köröm egyszerű fertőzésre utalhat, de ha valaki emellett gyakran jár vécére, állandóan vizet iszik és kimerültnek érzi magát, elképzelhető, hogy a cukorbetegség a ludas. Az állapot következtében a glükóz a köröm kollagénfehérjéihez kötődik, ami színüket rózsaszínről sárgára változtatja.
Mi a teendő? Forduljunk orvoshoz, és végeztessünk diabétesz vizsgálatot. Ha pozitív, életmódbeli változtatások és gyógyszerek kombinációjával kordában tarthatjuk a betegséget.

Vastag, sötét arc- vagy testszőrzet
Jelentése: Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
Sok nőnek van néhány szőrszála a felső ajka felett, de ha erős, sötét szőrszálak bukkannak elő szokatlan helyeken, például az állon, az orcán, a mellkason, a hason vagy a háton, az a PCOS-sel összefüggő hormonális egyensúlyzavart mutathatja.
Mi a teendő? Orvosunk vérvizsgálattal ellenőrizheti a hormonszintet. Életmódbeli változtatásokkal és hormonszabályozó gyógyszerekkel csökkenteni lehet a tüneteket és meg lehet előzni a szövődményeket.


Forrás: Medipress
2011. 08. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés