2021. Október 22. péntek
A világ első teljes arcátültetését végezték el a műtétet végző spanyol kórház állítása szerint márciusban, amelyről az orvosok most szolgáltak részletekkel.

A sikeres transzplantáció 30 fős stáb részvételével 22 órán át zajlott a barcelonai Vall d'Hebron Egyetemi Klinikán. Az orvoscsapatot vezető Joan Pere Barret elmondta: a férfi beteg arca egy balesetben olyan súlyosan roncsolódott, hogy alig tudott lélegezni, nyelni és beszélni, ezért teljes arcátültetésre szorult.

arcátültetés

A beavatkozás során a férfi új orrot, pofacsontokat, alsó és felső állkapcsot, fogakat és ínyt, ajkakat, szájpadlást, arcizmokat és arcbőrt, valamint új ereket kapott. Az eljáráshoz donorszöveteket alkalmaztak. Az új arcot a páciens koponyájának formájához és a baleset előtti kinézetéhez igazították. „Nem fog más arcával szaladgálni az utcán” – jegyezte meg az orvos.

A beteg állapota kielégítő, felépülése azonban sok időbe telhet. „Reméljük, hogy heteken belül elkezdhet beszélni, enni és talán még nevetni is” – mondta Barret, aki hozzáfűzte: a beteg már tükörbe nézett, és jelzésekkel értésre adta, hogy elégedett az eredménnyel.

A világon a barcelonai beavatkozás volt a világon a tizedik ilyen jellegű műtét, de a korábbiak csak részleges arcátültetést jelentettek. A legtöbbet – négyet – eddig Franciaországban végezték. Európában Spanyolországon és Franciaországon kívül még nincs gyakorlata az ilyen átültetésnek. Elsőként 2005-ben hajtottak végre részleges arcátültetést, a francia Isabelle Dinoire a műtét után 10 hónappal teljesen össze tudta zárni ajkait, 18 hónap múltán pedig nevetni is tudott.


Forrás: MTI
2010. 04. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés