2021. Január 26. kedd
Tünetek a betegség egyes szakaszaiban -  Okok és rizikófaktorok -  Kezelés -  Megelőzés
A szürkehályog (katarakta) a szemlencse betegsége. A tiszta, átlátszó szemlencse idővel homályossá válik, a látásélesség fokozatosan csökken. Az időskori szürkehályog a 60-70 éves korosztály betegsége, az utóbbi időben viszont egyre fiatalabb páciensekkel is találkozunk. Katarakta kialakulhat anyagcserebetegség (cukorbetegség) következményeképpen, egyes gyógyszerek szedése következtében, illetve a szem sérüléséből kifolyólag is. Milyen jelek utalnak a szürkehályog meglétére? Mi az életkor szerepe a betegség kialakulásában? Hogyan kezelhető eredményesen a szürkehályog?

Tünetek a betegség egyes szakaszaiban

A szürkehályog a betegség különböző szakaszaiban eltérő tüneteket okoz. Kezdetben fokozott fényérzékenységet tapasztalhat az érintett, majd a látásélesség csökken: a beteg úgy érzékeli, mintha egyfajta ködön, fátyolon át nézné a világot. Idővel a homályos látás fokozódik, a tárgyak kontúrjai és a színek halványulnak.

Gyakori, hogy a kezdeti tüneteket a beteg fáradtságnak tudja be, vagy ignorálja, nem gondol a szürkehályog kialakulására.

• fényérzékenység (erős napfény, fényszóró lámpa)

• homályos látás

• romló világos-sötét adaptáció

• erőlködés olvasás, tévénézés közben

• korlátozott térlátás

• bizonytalanság érzése az utcai közlekedésben

A tünetek esetenként eltérő intenzitással lépnek fel és nem feltétlenül jelentkezik az összes tünet. A betegség kései stádiumában lehetetlenné válik a normális életvitel.

Szemvizsgálat szürkehályog

Okok és rizikófaktorok

A szürkehályog esetek 90 %-ban időskori szürkehályogról beszélünk. Jellemzően 60. életévtől jelenhet meg. Statisztikák szerint az 52 – 54 éves korosztály közel fele érintett, anélkül, hogy tudna róla, mivel a betegség kezdeti szakaszában még nem jelentkezik a látásromlás. A 65. életév után szinte mindenkinek számolnia kell a katarakta meglétével.

További lehetséges okok a szürkehályog kialakulásának hátterében:

• Cukorbetegség - Cataracta diabetica

• Egyéb anyagcserebetegségek, például: kálciumhiány, a mellékpajzsmirigy túlműködése, magas ferritin érték a vérben

• Egyes szembetegségek - Cataracta complicata

• Szemsérülések - Cataracta traumatica

• A szem fejlődési rendellenességei - Cataracta congenita

• További okok: a szemlencse anyagcsere rendellenességei, erős dohányzás. radioaktív sugárzás és UV-sugárzás, gyógyszerek (pl. steroid) is állhat a szürkehályog kialakulásának hátterében.

Kezelés

A szürkehályog kizárólag műtéttel kezelhető. Ma már rendkívül hatékony, egy napos sebészet keretén belül elvégezhető műtét áll rendelkezésünkre. A beavatkozás rizikója nagyon alacsony, a komplikáció ritka.

A szürkehályog eltávolítására az egyik legkorszerűbb amerikai technológia a legminimálisabb beavatkozás elvét követő ultrahangos eljárás, amelyet phacoemulsificationak neveznek. Ennél a műtéti eljárásnál lényegesen kisebb sebnyílás elegendő, mint a hagyományos szürkehályog műtét esetében. Ezek a pár milliméteres sebek maguktól összetapadnak, ezért rendkívül gyors a gyógyulás. Nincs szükség altatásra, sem injekció adására.

A hagyományos műtéti eljárásoktól eltérően már a szürkehályog kezdeti szakaszában elvégezhető a műtét, nem kell megvárni, amíg a szürkehályog „megérik” és kiszolgáltatottá, napi tevékenységében erősen korlátozottá válik a páciens.

Megelőzés

Az időskori szürkehályog kialakulását nem lehet megelőzni, sem gyógyszerekkel sem egyéb úton.

Ezzel szemben azok a külső tényezők, melyek a szürkehályog kialakulását kiválthatják, kontrollálhatóak, illetve jól kikapcsolhatóak.

Olyan tevékenységeknél (pl. barkácsolás) melyeknél a szem sérülhet, hordjon mindig védőszemüveget. Viseljen jó, UV-védelemmel ellátott napszemüveget, ne csak nyáron, hanem télen, havas időben, síeléskor is. Szoláriumban viseljen védőszemüveget.

A 40. életévtől vegyen részt évente látásélesség vizsgálaton! A rendszeres vizsgálat alkalmával már akkor fény derül a szürkehályogra, amikor még nem okoz tünetet.


Szerző: Tajnafői Éva
2020. 10. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés