2020. November 30. hétfő
Míg régebben a szürkehályog egyet jelentett a látás lassú elvesztésével, hála az orvostechnológia fejlődésének, ma már műtéttel könnyen kezelhető. Sokan tartanak azonban ettől az eljárástól, mert nem tudják, hogyan zajlik, fájdalmas-e, mitől függ a sikeressége. Utánajártunk a leggyakoribb tévhiteknek, hogy tisztán láthasson a témában.

A szürkehályog nevével ellentétben nem hályog, hanem a szemlencse elszürkülésével járó betegség, amely homályos látáshoz, a színérzékelés csökkenéséhez, végső soron vaksághoz vezet. Idősebb emberek körében gyakori, de sajnos napjainkban már egyre fiatalabb korban lehet rá számítani. Éppen ezért fontos, hogy megismerjük az egyetlen lehetséges gyógymódot, a szürkehályogműtétet.

Fmed idősvizsgálat

Tévhit: Gyógyszerekkel, szemüveggel is javítható a szürkehályog

Tény: Nem. A szürkehályog jelenleg sem gyógyszerrel, sem szemcseppekkel nem kezelhető, és ugyanígy nem segít a szemüveg, kontaktlencse vagy szemtorna sem. Egyedüli eredményes gyógymódja az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása, majd annak egy korszerű műlencsével történő helyettesítése.

Tévhit: Csak idős korban alakul ki a szürkehályog

Tény: Nem. A szürkehályog javarészt az idősebbek betegsége, de sajnos a tapasztalatok alapján akár a 40-50 éves korosztályt is érintheti. Ezért is fontos évenként ellenőriztetni látásunkat.

Tévhit: Csak az érett szürkehályog műthető

Tény: Egyáltalán nem szükséges megvárni, amíg a szürkehályog teljesen kifejlődik, vagyis súlyos látásromlást okoz, megnehezítve ezzel a mindennapi teendőket. A Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ által használt korszerű műtéti eszközöknek és anyagoknak köszönhetően már a betegség kezdeti szakaszában sikerrel és biztonságosan elvégezhető a műtét, ezzel a páciensek sok kellemetlenséget megspórolhatnak maguknak.

Tévhit: A műtét fájdalmas

Tény: Éppen ellenkezőleg, a szürkehályogműtét teljesen fájdalommentes beavatkozás. Az operációt a Focus Medicalnál altatás és injekció adása nélkül, cseppérzéstelenítéssel végzik, és mindössze 20 percet vesz igénybe. A legminimálisabb beavatkozást biztosító ultrahangos eljárással távolítják el az elszürkült szemlencsét, és helyette Alcon AcrySof® IQ prémium minőségű műlencse beültetésével adják vissza pácienseik éleslátását.

Fmed műlencse szh

Tévhit: A műlencse mellett is kellhet a szemüveg

Tény: Ma már választható modern trifokális és tórikus műlencse is, amelyekkel korrigálható a látásromlás két másik gyakori oka, az öregszeműség és az asztigmia is. Ezek beültetése után – alkalmasság esetén - szemüveg nélkül is élesen láthat távolra és közelre egyaránt.

Tévhit: A szürkehályog visszafejlődik

Tény: Nem, a szürkehályog nem nő vissza. A szürkehályog műtét során egyénre tervezett dioptriájú és típusú műlencse kerül beültetésre. A műlencse dioptriája nem változik, elhomályosodni nem tud. Így elmondhatjuk, hogy ez a megoldás végleges állapotot eredményezhet. Amennyiben későbbiekben romlik a látás, a változás hátterében cukorbetegség, zöldhályog vagy egyéb szembetegség állhat.

Tévhit: Több napot kell kórházban tölteni

Tény: Nem. Általában a szürkehályog műtét egy napos sebészet keretén belül elvégezhető. A Focus Medical magánklinikán a műtét után szállodai szobában néhány órás pihenést követően otthonába távozhat.

A Focus Medical, hazánk vezető prémium lencsebeültetés szakértő klinikája, a náluk végzett több ezer beültetés tapasztalatával és orvosi garanciával vállalják, hogy Ön a legjobb minőségben nyerje vissza látását.


2020. 09. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés