2020. Augusztus 07. péntek
A kielégítőbb szexuális életnek valóban előfeltétele az egészséges psziché? Egy új tanulmány szerint igen, az empátia és az önértékelés fontos tényezői annak, hogy valaki élvezi-e a szexet.

A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Főiskola kutatói több mint 3 200 férfi és nő adatait elemezték a 18-26 éves korosztályból az önértékelés, autonómia, empátia, illetve a nemi gyönyör három szempontja szerint (rendszeres kielégülés, az orális szex élvezete mindkét oldalról).

szex, empátia

Az empátia – vagyis a más helyzetébe való beleélés képessége – összefügg a szexuális gyönyörrel férfiak és nők esetében is, a nőknél pedig ezen kívül még az autonómia és az önbecsülés is hozzájárult a kielégítőbb szexuális élethez. „Szerintem a legfontosabb felfedezés az empátia és nemi öröm közti összefüggés, mivel ez nemtől függetlenül létezik.” – mondta el a társszerző, Adena Galinsky, a Bloomberg doktorandusz hallgatója.

Az életkorral, származással, társadalmi/gazdasági helyzettel kapcsolatban nem találtak hasonló összefüggést.

Az elért gyöngyör szintje eltérő a nők és férfiak között. A fiatal férfiak között tízből közel kilenc szinte mindig eléri az orgazmus, míg a nőknél ez az arány sokkal kisebb. Galinsky nem lepődött meg az eredményeken, de érdekesnek találta, hogy a fiatal férfiak szívesebben részesítették partnerüket orális örömökben, ami megtöri a sztereotípiát, mely szerint a teremtés koronái csak a saját kielégülésükkel törődnek.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők nehezen fogalmazzák meg és mondják ki, mit akarnak az ágyban. „Számukra sokkal fontosabb lehet ezen akadályok leküzdése, mint a férfiaknak, akikben nincsenek ilyen gátlások” – mondta Galinsky.


Forrás: Medipress
2011. 06. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés