2020. Augusztus 09. vasárnap
A férfiak és nők agya egészen másképp kezeli a stresszt, ez pedig esetükben az olyan krónikus betegségek fizikai hatásait is megváltoztatja, mint a depresszió, a szív- és érrendszeri megbetegedések és az autoimmun betegségek.

Jill Goldstein, a bostoni Connors Nőegészségügyi és Biológiai Központ kutatási igazgatója és kollégái MRI diagnosztikai berendezésekkel vizsgálták nők és férfiak agyműködését, miközben különböző stresszkeltő képeket mutattak nekik.

stressz

A nők esetében kétszer is elvégezték a vizsgálatokat – először a menstruációs ciklusuk kezdetén, majd később, már az ovuláció alatt. A havi ciklus kezdetén a nők agyműködése a stresszre adott válaszreakciókat tekintve hasonló volt a férfiakéhoz, ugyanakkor a férfiaknál a stresszre adott reakció még így is jóval magasabb mértékű volt, mint a vizsgálatban résztvevő nőknél.

A kutatók feltárták, hogy a nők rendelkeznek egy természetes hormonális adottsággal, amely az agyban létrejövő stresszválaszt szabályozza, ez pedig eltér attól, ami a férfiak agyában megfigyelhető. A kutatók úgy vélik, az általuk rögzített adatok arra utalnak, hogy a nemek közti különbségek a stresszre adott válaszok erősségében hormonálisan befolyásolt tényező.

A stresszkeltő stimulusokat érzékelésében ugyanakkor nem volt eltérés a két nem között, a rögzített különbség az agyuk működésében volt tapasztalható.

A szakemberek szerint az eredmények jelentősége abban rejlik, hogy számos olyan betegség létezik, amelyekre hatással van a stressz is, így a nemek közti stresszre adott reakció az ilyen betegségek gyógyítását tekintve is fontos információ.


Forrás: Medipress
2010. 01. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés