2020. Szeptember 26. szombat

Ne takargassa, ápolja!

A pikkelysömör és kezelése
1 . oldal
A betegség és tünetei -  Kezelési lehetőségek -  Bőrápolás
A jó idő beköszöntének elvileg mindenki örül, vannak azonban olyanok, akik számára inkább átok, hogy a biztonságos takarást jelentő téli ruhákat nyitottabbakra kell cserélni. Közéjük tartoznak a pikkelysömörben szenvedők.

A pikkelysömör (pszoriázis) krónikus betegség, amely az esetek többségében látványos bőrelváltozással jár. Bár nem fertőző, tehát másokra ártalmatlan, ennek ellenére a betegeket mégis sok kellemetlenséggel: kíváncsi tekintetekkel, hátrányos megkülönböztetéssel szembesülhetnek a kívülállók részéről. Ha a bőrtünetek nincsenek is látványos helyen, a betegség akkor is megnehezítheti az életüket, párkapcsolatukat, baráti és családi viszonyaikat. Ugyanakkor megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel a tünetek jól kordában tarthatók, és mindez elkerülhető.

pikkelysömör, pszoriázis

A betegség és tünetei

A betegség az egész szervezetet érinti: autoimmun elváltozásról van szó, amelyben az immunrendszer hibás működése miatt a bőrsejtek megújulásának folyamata felgyorsul. A megvastagszik, felszínén felszaporodnak a hámsejtek, és fehér színű, viaszos, elszarusodott és hámló foltok alakulnak ki, amelyek alatt a bőr gyulladásba lép, és vörösessé, irritálttá válik.

A foltok kialakulása, megjelenése egyénenként változó: általában a végtagok feszítésnek kitett területein, azaz a könyökön és a térden jelennek meg, de gyakoriak a fejbőrön is. Egyes esetekben a testhajlatokban, ráncokban (a hónaljban, az ágyékon, a farpofák között, stb.) is megtalálhatók, illetve az elváltozás a körmöt érintheti, a körömgombásodáshoz hasonló tünetekkel. Az elszórt foltok nagyobb területet is beboríthatnak, legsúlyosabb esetben az egész testet érintő bőrgyulladás alakulhat ki. A bőrtünetek mellett a pszoriázis az ízületeket is érintheti, fájdalommal, duzzanattal járó ízületi gyulladást okozva, ami akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.

A népesség nagyjából 2-4 százalékát érintő betegség első tünetei általában 15-35 éves kor között jelentkeznek, de előfordulhat gyermekkorban is. Kialakulását tekintve ismert, hogy az arra való hajlam genetikai halmozódást mutat, illetve bizonyos provokáló tényezőkről is tudni. Ilyenek lehetnek például a bőrt érő hatások – égés, rovarcsípés, bőrfertőzések és bőrbetegségek –, egyes gyógyszerek, alkoholfogyasztás, dohányzás, valamint cukorbetegség, májbetegségek, belső szervi daganatok vagy idült gyulladásos betegségek.

Kezelési lehetőségek

A pikkelysömör gyógyíthatatlan betegség, véglegesen elmulasztani nem lehet, de a tünetek kordában tartására számos lehetőség létezik, melyek irányulhatnak a bőrtünetek csökkentésére, illetve az egész szervezetre.

Annak ellenére, hogy az UV-sugárzás alapvetően károsítja a bőrt, a napfény mégis előnyös pikkelysömör esetén, ugyanis csökkenti az azt előidéző túlzott immunválaszt, ezáltal pedig a tüneteket is. Hátránya, hogy öregíti a bőrt és növeli a bőrdaganatok rizikóját, előnyei ezt azonban sok beteg számára felülírják. A fény terápiás haszna mesterséges formában is segíthet: UV-sugarakat kibocsátó lézeres készülékekkel a bőrtünetek célzottan kezelhetők, anélkül hogy a káros sugárzás az egész testfelületet érné.

A bőrtünetekre legtöbbször első lépésként szteroidtartalmú készítményeket – krémeket, kenőcsöket – írnak fel. Előnyük, hogy gyorsan és hatásosan csökkentik a gyulladást és a viszketést, ugyanakkor sok érv szól ellenük. Egyrészt a kezelés abbahagyása után a tünetek visszatérhetnek, illetve rengeteg mellékhatással járhatnak, mint például az irritáció, égő érzet, akné, a bőr elvékonyodása vagy kifakulása. Ezek jelentkezésének esélye annál nagyobb lehet, minél nagyobb területet kezelnek velük, illetve sok esetben egy idő után rezisztencia alakul ki ellenük, és hatásuk már nem érvényesül. A szteroidok alkalmazásának ettől függetlenül van létjogosultsága, de a betegeknek fontos tudniuk, hogy a tünetek eredményes kezeléséhez nem csak ezek jelentik az egyetlen megoldást, és a bőr ápolására folyamatosan, az egész testen oda kell figyelni, nem csak akkor kapni a szteroidos krémhez, ha a foltok fellángolnak.

Léteznek lokális, helyi hatású szerek más hatóanyagokkal is. Régóta alkalmazott például a kátrány, amelynek hátránya, hogy kellemetlen szagú, a bőrt fényérzékennyé teheti és irritációt okozhat – ma már emiatt kevésbé is népszerű. A szalicilsav bőrhámlasztó hatású, ezáltal segítheti a megvastagodott foltok eltávolítását. A pikkelyes hámlásra A-vitamin-származékokat is alkalmazhatnak, amelyek hatása hasonló a szteroidokéhoz, de azokhoz képest hosszabb ideig csökkentik a tüneteket, és kevesebb a mellékhatásuk.

További kezelési lehetőségként szóba jöhetnek még szájon át szedhető, szisztémás hatású gyógyszerek, illetve injekció és infúzió formájában adott szerek. Természetes gyógykezelési lehetőségként szóba jön még a sós víz is, amely nagyon jó hatással van a pikkelysömörös bőrre.

Bőrápolás

Lehet, hogy csak foltokban okoz problémát, ettől függetlenül a pikkelysömörös bőr egészének ápolására nagy figyelmet kell fordítani. A nem megfelelően hidratált, tápanyagokkal rosszul ellátott, vagy a számára nem megfelelő, irritáló hatóanyagokkal kezelt bőr sérülékenyebb és érzékenyebb lesz. Különösen fontos a plusz odafigyelés, ha a betegnek olyan készítmények alkalmazására is szüksége van, amelyek mellékhatásokkal járhatnak.

Az ideális bőrápoló termékek nem tartalmaznak irritáló, allergizáló összetevőket és parfümöt, nem szárítják ki a bőrt, hanem biztosítják nedvesség- és zsírtartalmát, táplálják és nyugtatják. További előny, ha gyulladáscsökkentő hatású anyagok is találhatók benne. Bár a hámló pikkelyeket eltávolítja, a bőrradírozás nem ajánlott pikkelysömör esetén!


Szerző: Zsadon Sára
2011. 04. 29. (Aktualizálva - 2012. 09. 06.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés