2021. Február 26. péntek
Világszerte milliók élnek szíviritmuszavaruk miatt a mellkasukba épített pacemakerrel. Ezt az életet mentő eszközt a szakorvosnak rendszeresen ellenőrizni kell, ami ma már nem minden esetben igényel személyes orvos-beteg találkozást.

Philippe Mabo és munkacsoportja Franciaország 43 szívsebészeti központjában 538 beteg szinuszcsomó tünetcsoportban szenvedő beteget gyűjtött össze. Valamennyien azonos típusú pacemakert kaptak, de azt követően a teljes csoportot véletlenszerűen két részre osztották.

pacemaker

A következő 18 hónapban 269 beteg az eddig kidolgozott módszer szerint meghatározott időben megjelent ellenőrző vizsgálatra és azt a szívgyógyászati központ munkatársai előírásosan elvégezték. A másik ugyanolyan létszámú csoport nem látogatta meg a klinikát, mert a pacemakerében lévő műszer sűrűn, éjjel-nappal jeleket sugárzott a gyártó cég központjába és a bármilyen kezelést igénylő ritmuszavart számítógépen a kezelőorvosnak küldött át.

Az elektronikus távellenőrzés betegnek-orvosnak egyaránt időnyereséget jelentett. A pacemaker viselőjét a műszer védte az esetleges ritmuszavar ellen és csak akkor kellett fölkeresnie a klinikát, ha a műszer olyan eltérést mutatott, amely speciális beavatkozást igényelt. A megfigyelési idő alatt a hagyományos módon ellenőrzött csoport tagjai 145 napon jelentek meg a kórházban, míg a távellenőrizettek csupán 28 alkalommal jártak személyesen az intézetben – olvasható a European Heart Journal szaklapban.

Mabo professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban ez a technika már törvényesen engedélyezett, alternatív módszer. Fontos lenne, hogy ezt az Európai Unióban is szabályozzák és ezzel betegnek és orvosnak egyaránt megkönnyítsék a műszer ellenőrzését.


Forrás: MTI
2011. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés