2021. Február 27. szombat
Egy kísérleti gyógyszer képes arra, hogy ellensúlyozza az izmok öregedéssel járó leépülését, sőt, a gyógyszert kapó idősek néhány laboreredménye is olyan értékeket mutat, mint az egészséges fiataloké, ami arra utal, hogy megtalálták a gyengülés ellenszerét.

Az MK-677 nevű szer a biztonságossága és hatékonysága miatt értékes. A hatásait ismertető tanulmány szerint visszaállította a természetes öregedéssel járó izomtömeg-veszteség 20%-át. A szert alkalmazó idősek szervezetében a növekedési hormon (GH) és az inzulinhoz hasonló I növekedési faktor (IGF-I) az egészséges fiatalokéhoz hasonló mértéket mutatott – mondta Michael O. Thorner, a Virginia Egyetem belgyógyász-idegsebész professzora.

öregedés, izmok

„A tanulmányunk ajtót nyit az olyan kezelések felé, melyek visszafordítják a korral járó gyengeséget – mondta Thorner. Ezen gyógyszerek kutatása kiemelt fontossággal bír, mivel az amerikaiak átlagéletkora 80 év fölött van, a legtöbb idős ember pedig fontosnak tartja, hogy ebben az életkorban is önellátó maradjon.” A gyógyszer tesztelése két éven át tartott, és 60-81 éves korú férfiak és nők vettek részt benne.

A gyógyszer egy olyan peptid hatását utánozza, mely a GHSR nevű növekedési hormon termelődését stimulálja. Ez a hormon fontos szerepet játszik a növekedési hormon és az étvágy szabályozásában. Kutatók úgy vélik, hogy kiváló szer lehet az anyagcsere-zavarokra, például azokra, melyek hatással vannak a testsúlyra és a testformára, bár az is igaz, hogy a kísérletek kezdeti szakaszában hatásosnak bizonyuló szerek nem mindig mennek át a további teszteken.

Az MK-677 hosszú távú alkalmazásának biztonságossága, illetve annak kiderítése, hogy segít-e a gyenge embereken, újabb, nagyobb léptékű klinikai kísérleteket igényel.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés