2024. Április 24. szerda
A tejben nagy mennyiségben megtalálható D-vitamin, főleg gyulladáscsökkentő hatása miatt, akár az öregedést is lassíthatja - állítja egy most megjelent tanulmány.

Egy 2100 nő részvételével készült felmérés során amerikai és brit kutatók rájöttek, hogy a magasabb D-vitamin szint csökkenti az öregedési folyamatokat és a depresszióra való hajlamot. A felmérésben résztvevő nők mind 19 és 79 év közötti ikerpárok tagjai voltak. Az eredmények az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban jelentek meg.

öregedés lassítása d-vitamin

A kutatók egy leukocita telomer hosszúság (LTL) elnevezésű genetikai markert vizsgálva rájöttek, hogy a magas D-vitamin szint hatására az LTL-markerek is megnőnek, ez pedig a gyulladási folyamatok és a stressz csökkenését eredményezi az egész testben. Ez ötévnyi fiatalodást jelent a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezőkhöz képest.

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a megrövidült LTL szorosan kapcsolódik a szívbetegségek, valamint a krónikus gyulladási folyamatok kialakulásához, utóbbi pedig az egyik elsődleges oka a biológiai öregedésnek. Bár sok minden károsíthatja a telomert (elhízás, dohányzás, mozgáshiány), a kutatók szerint egy egyszerű D-vitamin kúra sokat segíthet.

A D-vitaminnak ezen kívül számos jótékony hatása van: építi a csontokat, valamint segíthet csökkenteni bizonyos rákfajták és autoimmun betegségek kialakulásának esélyét. A D-vitamin egyik legfontosabb forrása a tej, amelyből már napi három pohár is segíthet fedezni a szükséges kalcium, magnézium és D-vitamin mennyiséget.


Forrás: Medipress
2007. 11. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés