2021. Március 02. kedd
Annak ellenére, hogy 6-8 évvel tovább élnek a férfiaknál, életük folyamán a nők híján vannak az alapvető egészségügyi ellátásnak, különösen tinédzserként és idősebb korukban – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből, amely első alkalommal kísérelte meg felfedni a férfiak és nők egészségügyi állapotában mutatkozó különbségeket.

A beszámoló szerint világszerte jellemző, hogy nem veszik figyelembe a nők számos létfontosságú orvosi szükségletét. „A nők általában véve tovább élnek a férfiaknál, de életük nem feltétlenül egészséges vagy boldog” – fejtegette Margaret Chan, a WHO főigazgatója.

nők, egészségügyi ellátás

Annak ellenére, hogy a nők a férfiaknál gyakrabban veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat – különösen a terhességet megelőzően, alatt és követően – mégis gyakran fordul elő, hogy nem részesülnek a megfelelő kezelésben, például a bántalmazások, a depresszió, vagy éppen a demenciához hasonló időskori betegségek kapcsán – derült ki a jelentésből.

„A nők jobb egészségének útjában álló akadályok elsősorban nem technikaiak vagy orvosiak, hanem társadalmiak és politikaiak” – hívta fel a figyelmet Chan.

A szülés körüli ellátás különösen nehezen hozzáférhető a házasságon kívül szülő és a társadalom peremére szorult nőknek, csakúgy mint a tinédzserek és a szexmunkások számára.

„Számos országban a szexuális egészséggel és az utódlással kapcsolatos kezelések szinte kizárólag a házas nőkre koncentrálnak, és figyelmen kívül hagyják a hajadonokat és a fiatalokat” – olvasható a beszámolóban.

A WHO becslései szerint a szülésbe évente világszerte belehaló 500 ezer nő 99 százaléka a fejlődő országokból kerül ki, ahol nem kapják meg a megfelelő ellátást – sem az eszközöket, sem pedig a felkészült egészségügyi személyzetet tekintve.

A jelentés hangsúlyozza: a nők egészségügyi állapota nemcsak a pénzügyi helyzetükkel függ össze. Vannak olyan betegségek – mint a depresszió és a szorongás, valamint a szexuális úton terjedő betegségek – amelyek sokkal inkább jellemzőek a nőkre mint a férfiakra. Emellett ők sokkal nagyobb eséllyel válnak szexuális bántalmazás áldozatává, és az idősebb nők egészségügyi problémái – a látás és a hallás romlása, az artritisz, a depresszió vagy éppen a demencia – gyakran maradnak kezeletlenül.

Az oktatásban, a munkában való egyenlő részvételi esélyek hiánya és az alacsonyabb bérek rontják a nők egészségügyi helyzetét, különösen az olyan országokban, ahol az egészségügyi biztosítás a munkához kötött vagy ahol az alapellátást díjfizetéshez kötik – derült ki a jelentésből.


Forrás: MTI
2009. 11. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés