2024. Április 20. szombat
Meglepő eredményre jutottak az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói, akik tanulmányukban úgy találták, hogy az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj nincs hatással a túlélésre.

Mariana Lazo és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy milyen mértékben növeli a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a halálozási kockázatot, ehelyett azt találták, hogy a betegség egyáltalán nem növeli azt.

A szakemberek több mint 11 ezer, 20-74 éves amerikai adatait elemezték, akik egészségét tizennyolc éven át követték nyomon egy országos felmérésben. A résztvevők mintegy ötöde élt zsírmájjal, a körükben nem volt magasabb a halálozási arány, mint a vizsgálatba bevont többi embernél. Az elemzés készítői nem tudják még, hogy miért nincs hatással a halálozási arányra a zsírmáj.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj a szövettani vizsgálat szerint az alkoholos májbetegséghez hasonló eltéréseket mutat annak ellenére, hogy az érintettek kórtörténetében nem szerepel a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség kialakulása gyakran tünetmentesen zajlik, a máj egyre kevésbé képes a zsír lebontására, így az a májban halmozódik fel.

A tanulmányt a The British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé a szerzők.


Forrás: MTI
2011. 12. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés