2020. Október 28. szerda
Ausztrál tudósok 250 nanométer átmérőjű, azaz 2-3 hajszál szélességű nanorobotot dolgoztak ki, amely elvileg képes agyi műtéteket végrehajtani, miként az az 1966-ban forgatott Fantasztikus utazás című filmben történt.

"Olyasmit kerestünk, ami elhelyezhető az emberi erekben, főképp ott, ahol a hagyományos technológiák nem használhatók" – mondta el James Friend, az ausztráliai Clayton városbeli Monash Egyetem nanofizikai laboratóriumának munkatársa, a Journal of Micromechanics and Microengeneering című szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

nanorobot, agyműtét

A vállalkozás nehézsége a parányi robot esetében egy olyan motor kifejlesztése volt, amely képest az erekben "a vérárammal szemben" haladni. A robot motorját Proteusnak nevezték el arról a filmbeli miniatűr tengeralattjáróról, amelynek fedélzetén orvosokat és asszisztensüket, akit Raquel Welch játszott, mikroszkopikus méretűvé kicsinyítik, hogy behatolhassanak egy, a Szovjetunióból kiszivárgott ügynök lábába, és megmentsék az életét az agyában lévő vérrög eltávolításával.

Az ausztrál tudósok által kifejlesztett nanorobotot nem a lábba lehet beinjekciózni, mert az út az agyig túl hosszú lenne, hanem talán a nyakba – monda Friend. "Nehéz az úszás az emberi test nagyereiben, mivel ott nagyon gyors az áramlás" – tette hozzá a nanofizikus, aki szerint a vér a szív közelében egy méter/másodperes sebességgel áramlik. Az agy közelében viszont sokkal lassabb a véráram.

Hogyan lehetnek az orvosok bizonyosak abban, hogy a miniatűr eszköz nem reked bent valahol a szervezetben, és el lehet onnan távolítani? Ez lesz a készülék döntő tesztje – ismerte el James Friend. "Az első változatokat, amelyeket idén fogunk tesztelni, katéter végére helyezzük majd. Ha a motor leáll, a katéterrel visszahúzzuk" – magyarázta a Proteus motor társtervezője, hozzátéve, hogy a katéterek legnagyobb hibája, hogy túl merevek az erekben való könnyed irányításhoz.

A kutatók rövidesen kipróbálják a távvezérlésű miniberendezést, amely a mobiltelefonok teljesítményének megfelelő hullámok segítségével irányítható. A robotot az első időben megfigyelésre használják majd, mert ez a legegyszerűbb. Utána bonyolultabb műveleteket, így a vágást is kipróbálják vele.

Elképzelhető, hogy az agyban megfelelő helyen elhelyezett nanorobot képes lesz olvasni valakinek a gondolataiban vagy azokat távolról manipulálni például a titkosszolgálatok számára. "Azt hiszem, ez lehetséges, de ez engem nem érdekel" – tette hozzá Friend.


Forrás: MTI
2009. 01. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés