2020. Augusztus 11. kedd
A munka közben elalvó amerikai repülésirányítók közelmúltbeli esetei ismét ráirányították a figyelmet arra, hogy az éjszakai műszakban dolgozóknak gondjuk lehet a koncentrációval, sőt még az ébren maradással is.

Tanulmányok szerint az éjszakai műszakban dolgozók 30-50 százaléka saját bevallása szerint is legalább heti egy alkalommal elalszik munka közben, mondja Charles Czeisler, a bostoni Brigham és Női Kórház alvási szakértője, aki szerint ezért „nevetséges” feltételezés, hogy a több ezer irányító között ez csupán néhány alkalommal fordult elő.

munkarend

A potenciális veszély nem korlátozódik a légiforgalmi irányítókra, érvényes a sofőrökre, buszvezetőkre, pilótákra is, valamint a gyári munkásokra, rendőrökre, tűzoltókra, az ügyeletes nővérekre és orvosokra, szállodai alkalmazottakra, a médiában dolgozókra és mindenkire, aki váltott vagy éjszakai műszakba jár.

„Igencsak alvásmegvonásos társadalomban élünk, ahol sok ember két végéről égeti a gyertyát” – véli Czeisler. Míg fél évszázaddal ezelőtt az embereknek csak két százaléka aludt hat óránál kevesebbet éjszakánként, addig ez az arány mára 28 százalékra emelkedett.

A váltott műszakban dolgozó emberek biológiai ritmusa, az alvás-ébrenlét szabályozása felborulhat, mert az agy nem tudja, mikor kellene aludni, illetve ébren maradni. Ez memória- és tanulási problémákat okoz, valamint jelentősen befolyásolja a testi funkciókat is.

Czeiler arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a nappal dolgozók munkanapja egyre korábban kezdődik, sokan késő éjszakáig tévéznek és számítógépeznek.

Az amerikai légi közlekedésben dolgozóknak jelenleg tilos a műszak közben, akár a szünetekben aludniuk. Alvással foglalkozó szakértők szerint megoldás lehetne, ha engedélyeznék a bizonyos időnkénti szundikálást az éjszakai műszakban.


Forrás: MTI
2011. 04. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés