2020. Október 25. vasárnap
A nők 35-40%-ának már előrehaladott mellrákja van, amikor a klinikára érkezik – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. A szűrésekre is csak a meghívottaknak alig több mint harmada megy el, pedig ma Magyarországon minden hetedik nőnél várható, hogy kialakul az emlőrák.

A betegek között egyre több a fiatal, köztük a várandós anya. A terhességi emlőrák, illetve a szülést követő egy éven belül kialakult rosszindulatú daganat 3000-ből egy terhességet érint, a 30 éves kor felett első gyermeküket váró nők különösen veszélyeztetettek. Ma már a terhességeket nem kell feltétlenül megszakítani, a 2. trimeszter végétől kezelhetők akár kemoterápiával is az édesanyák.

mellrák

Évente körülbelül 80-100 fiatal nőnél diagnosztizálják a mellrákot. Az esetek többségében a családban már előfordult hasonló betegség. A fiataloknál akár egy év is eltelhet az első tünetek megjelenése és a diagnózis megszületése között, így a betegség előrehaladottabb stádiumban van, nehezebben gyógyítható.

A szomorú adatokra az Egyetem a rák világnapja alkalmából hívta fel a figyelmet. 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánította.


Szerző: Vital
2011. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés