2021. Április 19. hétfő
Bár korábbi kutatások szerint a magasabb testtömegindexszel rendelkező nőknél kisebb a mellrák kockázata, spanyol kutatók az ellenkezőjére találtak bizonyítékot: a daganatos betegség a túlsúlyosaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki fiatal korukban.

A Granadai Egyetem munkatársai 524 mellrákkal diagnosztizált nőt vizsgáltak meg a granadai San Cecilio Egyetemi Kórházban 2009 januárja és 2010 szeptembere között. Elsősorban a nők testsúlyát és életkorát vették alapul az emlőrák diagnózisának idején. Azokat a nőket külön csoportba sorolták, akiknek a családjában korábban már volt mellrák.

mellrák, elhízás

Az eredmények alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az elhízás – különösen, ha kóros mértékű – megnöveli a mellrák fiatalkori kialakulásának valószínűségét. Emellett a korai menarché, azaz az első menstruáció korai életkorban való jelentkezése is ilyen rizikótényezőnek számít: a viszonylag fiatal korban mellrákkal diagnosztizált nők rendszerint 9-10 éves korukban kezdtek el menstruálni. Az első vérzés időpontja különösen a túlsúlyos nők esetében lehet meghatározó.

A tanulmányt a spanyol Nutricion Hospitalaria című tudományos folyóirat legújabb számában publikálták.


Forrás: Medipress
2011. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés