2021. Február 26. péntek
A mellrák korai stádiumában lévő nők közül az elhízottaknak rosszabbak a túlélési esélyei, mint normál testsúlyú társaiknak – idézte amerikai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Vizsgálatukba a szakemberek 4368 nőt vontak be, akiknél a melldaganat korai stádiumát állapították meg, majd 25 éven át nyomon követték egészségi állapotukat. Az elemzés azt mutatta, hogy a normál testtömegű és a túlsúlyos nők túlélési esélye közel azonos volt, ám az elhízott nőknél nagyobb volt a rák kiújulásának kockázata, és kisebb volt náluk a túlélés valószínűsége is.

elhízás, mellrák

Sao Jiralerspong kutatásvezető, a Baylor orvostudományi egyetem munkatársa úgy véli, hogy a nagy súlytöbblettel kapcsolatban lévő biológiai okok- mint a vér magasabb inzulin- és ösztrogénszintje, gyulladás, és a zsírsejtek által elválasztott növekedési faktorok – magyarázhatják az eredményt.

 

A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy azoknak az elhízott nőknek, akik endokrin terápiát, elsősorban tamoxifent kaptak, sokkal jobbak voltak a túlélési esélyei, mint a normál testsúlyú nőknek. „Meglepő volt az a megállapítás, hogy a tamoxifen-kezelést követően kedvezőbb volt a túlsúlyos pácienseknél a rák kimenetele. Még vizsgáljuk ennek lehetséges okait” – tette hozzá Jiralerspong.

Az eredményeket a San Antonióban megrendezett Mellrák Szimpóziumon ismertették a kutatók.


Forrás: MTI
2011. 12. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés