2021. Január 22. péntek
Hagymaelvű öltözködés -  Melegítő ételek, gyógynövények -  Hűvös, friss hálószoba -  Izzadás kúraszerűen
A megfázásos betegségeket a rég elfeledett, máig hatásos és hasznos házi praktikák oldaláról közelítjük meg. Ómama jól bevált, ma is hatékonynak tartott gyógymódjait elevenítjük fel és szó esik olyan alapelvekről is, amelyeket ugyan mindenki ismerni vél, mégis oly gyakran megfeledkezünk róluk vagy egyszerűen nem tartjuk be őket.

Hagymaelvű öltözködés

Gyerekkorunkban sokat hallhattuk: öltözködj rétegesen, vegyél fel még egy pulóvert. Lényeges, hogy alulra kerüljön legalább egy réteg jól szellőző, bőrbarát pamut- vagy más természetes alapanyagból készült ruha.

Ha elintézünk például egy rövidnek gondolt bevásárlást, gyakran magunkon felejtjük a kabátot és akár öt perc alatt is megizzadhatunk. Majd így lépünk ki a hideg, jeges utcára, máris dideregve és jó esélyt adva a megfázásnak. Öt percre is érdemes levenni a télikabátot, így egészségünk mellet komfortérzetünket is szolgáljuk.

Fordítsunk különös gondot a jól szellőző, nem szűk és nem szoros lábbeli kiválasztására, illetve viseljünk száz százalékig természetes anyagból készült, egészséges zoknit, harisnyát. A munkahelyen lehetőség szerint tartsunk váltócipőt, ne izzadjon egész nap a meleg csizmában a lábunk. A hideg- valamint a rossz vérkeringésű láb ugyancsak a megfázás előszobája lehet.

Megnézem a Gyógyfű Kft. magas minőségű gyógyteáit>>

Melegítő ételek, gyógynövények

Zöldségek, gyümölcsök

Természetgyógyászok tollából olvashatjuk, hogy a C-vitaminban gazdag citrusfélék vagy például az alma nagyon egészségesek, jó immunerősítők, de ugyanakkor hűtő hatással vannak a szervezetre.

A szervezetet belülről fűtő hagyma, fokhagyma, hajdina, dió, friss gyömbér kitűnő vitamin- és ásványi anyag források is egyben. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását illetően két alapelvet érdemes figyelembe vennünk: a szezonalitást és a sokszínűséget. Első osztályú vitaminforrás a savanyú káposzta, a hagyma, a cékla, a csipkebogyó és az alma, utóbbiak piacon történő megvásárlásával a pénztárcánkat is nagy mértékben kíméljük. Egy kilogramm alma és egy kilogramm narancs vásárlása helyett próbáljuk ki négy féléből fél-fél kilogrammnyit: minden zöldség és gyümölcs más és más kombinációban és mennyiségben tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat, melyek a legjobban egymást kiegészítve érvényesülnek.

Gyógynövények

Megelőzésre és a megfázás tüneteinek enyhítésére fedezzük fel újra a régiek által ismert és eredményesen alkalmazott gyógynövényeket.

Ánizsmag

A népgyógyászatban hagyományosan mint köptetőt, enyhe görcsoldó- és fertőtlenítőszert alkalmazzák. A légutakban előmozdítja a váladék kiürülését. Mandulagyulladáskor teafőzete közismerten hatásos. Más gyógynövényekkel együtt is hatásos. Figyelmükbe ajánljuk a Gyógyfű Kft. magas minőségű termékei közül az ánizsmagot.

Megnézem az ánizsmagot>>

Lándzsás útifű

Felső légúti panaszok, gyulladásos tünetek esetén használatos. Légcső- és hörghurutban a folyamat kezdetén kell alkalmazni. Teája és a belőle készült szirupok nyugtatóan hatnak szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség esetén.

Lándzsás útifű a Gyógyfű Kft-től>>

 

Anti-flu gyógytea-keverék

Szintén a Gyógyfű Kft. teakeverékét ajánljuk figyelmükbe a megfázás tüneteinek enyhítésére. Az összeállítás során a hagyományok mellett a legújabb tudományos tudományos tapasztalatokat is figyelembe vették. A hársfavirág, a bodzavirág, a kakukkfű és a gyömbérgyökér sokoldalú terápiás hatása segíti a tünetek csillapítását.

Korlátozás nélkül fogyasztható a teakeverék, mellékhatások nélkül.

Megnézem az Anti-flu teakeveréket>>

Hűvös, friss hálószoba

Rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk a hálószobában friss, páradús levegőről. A megfelelő oxigénmennyiség biztosítása érdekében az este folyamán szellőztessünk többször a következőképpen: a fűtést lekapcsolva öt-tíz percig tárjuk ki az ablakot. A hálószoba levegője ideálisan nem haladja meg a 20-21 Celsius fokot.

A száraz levegőjű szoba a nyálkahártyát is kiszárítja, könnyű utat biztosítva a kórokozóknak, fontos tehát a párásítás. A párásító készülékek mellett jó szolgálatot tesz a fűtőtestre helyezett törülköző, párologtató, de azzal is sokat segítünk, ha a hálószobába állítjuk a teregetőt. Aki szereti a különlegességeket, kevés illóolaj csepegtetésével, olajlámpás használatával igazi téli hangulatú hálószobát varázsolhat magának.

Izzadás kúraszerűen

Ha kapar a torkunk, didergünk és hidegek a lábaink, akkor valószínű, hogy a megfázás első jeleivel van dolgunk. A nagyszüleink által kúraszerűen kiváltott izzadás megfelelő alkalmazás mellett jótékony hatású lehet. Egy-két csésze meleg (nem forró) mézes gyógytea (például hársfa, kamilla, csipkebogyó) kortyolgatását követően takarózzunk be melegen és pihenjünk. Az izzadás során a lehűlt végtagok és a nyálkahártya jól felmelegszik, a pihenéssel a szervezet esélyt kap arra, hogy energiát fordítson a gyógyulásra.


Forrás: vital.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés