2020. Október 23. péntek
A hideg gyengíti az immunrendszert -  A tünetek enyhítése -  Nem segít az antibiotikum!
Ha „meghűlésről” van szó, egyesek a forró tyúkhúslevesre esküsznek, mások a patikában beszerezhető készítményeket tartják hatásosnak. Megfázás ellen ugyan nincs orvosság, de a köhögés, tüsszögés, orrfolyás tünetei enyhíthetők, a gyógyulás folyamata gyorsítható.

Megfázás alatt a felső légutak – legtöbbször vírusos eredetű – fertőzését értjük. A megfázás a leggyakoribb betegség, felnőttek évente 2-5-ször, kisgyerekek akár 4-8-szor is „beszerzik” a köhögéssel, tüsszögéssel, orrfolyással járó meghűlést.

A hideg gyengíti az immunrendszert

A meleg, fűtött helyiségekben, majd hirtelen a hideg téli levegőn való tartózkodás immunrendszer-gyengülést okoz, ami kedvez a vírusok győzelmének. Lehetnek a tünetek nagyon kellemetlenek, akár kínzóak is, a megfázás a legtöbb esetben ártalmatlan betegség és 8-10 nap alatt jól gyógyul.

Mivel több mint 200 különböző kórokozó (a leggyakoribbak: rhino-, corona-, adeno-, és a respiratory-synctial vírusok) válthatja ki a betegséget, így magára a kórra nincs gyógyszer, a tünetek azonban hatásosan enyhíthetők. Említést érdemel, hogy influenzavírusok is produkálhatnak megfázásos tüneteket, abban az esetben, ha az influenza nagyon enyhe lefolyású, nehezen is különböztethető meg a megfázástól.

Általában azonban azt mondhatjuk, hogy míg az influenza tünetei (magas láz, levertség, fejfájás, izom- és végtagfájdalmak, száraz köhögés, szemégés) hirtelen, minden előjel nélkül jelentkeznek, addig a megfázás esetén a tünetek fokozatosan alakulnak ki, enyhék és a gyógyulási idő is rövidebb.

A tünetek enyhítése

Mindamellett, hogy igyekezzünk kímélni magunkat, vessük be a lehető legtöbb fegyvert a tünetek enyhítésére, közérzetünk javítására; a sokoldalú terápia alkalmazása meghálálja magát.

Figyeljünk a vitaminok, elsősorban a C-vitamin pótlására, a vitamindús étkezésre.

Kortyoljunk egész nap meleg (ne forró!), illetve langyos, mézes gyógyteát (hársfavirág, zsálya, bodza, kakukkfű, kamilla, gyömbérgyökér, csipkebogyó stb. és ezek ideális keverékei), amelyek hatékonyan oldják a köhögést.

Szellőztessünk gyakran! Ne felejtsünk el párásítani a munkahelyen sem, ha lábon hordjuk ki a megfázást. Az eukaliptusz-illóolaj fertőtlenítő, vírusölő hatású, így a betegség továbbterjedését is akadályozza a munkatársak között. A párásítás megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, így a vírusok nehezebben jutnak át ezen az első védelmi vonalon.

Dohányzók kerüljék a „füstölést”, de legalább csökkentsék napi adagjukat és tartózkodjanak a passzív dohányzástól is.

Inhalálással, és ha van kéznél infralámpa, annak használatával is nagyban segítjük a gyógyulást, és ami még fontosabb: megakadályozhatjuk a tünetek súlyosbodását.

Nem segít az antibiotikum!

Vírusos eredetű megfázásos betegség esetén hatástalan az antibiotikum, kivéve abban az esetben, ha a vírusos fertőzéssel egy időben bakteriális felülfertőződés is bekövetkezik. Ilyenkor már súlyosabb tünetek jelentkeznek, orvoshoz kell fordulnunk, saját döntésünk alapján ne fogjunk hozzá antibiotikumkúrához.

A megfázást 100 %-ban kivédeni nem lehet, megelőzéséért azonban sokat tehetünk az immunrendszer erősítésével.

 


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés