2020. Augusztus 11. kedd
Zaj segítségével pontosabbá tehető a mammográfiás vizsgálat eredménye, így pedig a kialakulóban lévő emlőrák még nagyobb eséllyel ismerhető fel még időben – jelentették be amerikai kutatók.

A Syracuse Egyetem kutatócsoportja a szochasztikus rezonanciaként ismert jelenséget alkalmazta a rákdiagnosztika területén – hasonló eljárást már régóta használnak radar- vagy szonárkép minőségének javítására. A megoldás lényege, hogy gondosan megválasztott zajt ad a rögzített jelekhez. 

mammográfia, zaj

A mammográfiás vizsgálatok során a legnagyobb kihívást a mell szöveteiben a rákmegelőző állapotot jelző mikrokalcifikáció detektálása jelentette, amelyek azonosítása roppant nehéz feladat, hiszen alig különülnek el képi jellemzőikben az őket körülvevő szövetektől – tudhatjuk meg a Syracuse Egyetem közleményéből, melyet a Science Daily idéz.

A Hao Chen professzor vezette kutatócsoport munkájának köszönhetően a mammográfia jóval pontosabban képes felderíteni a daganatos elváltozást, ráadásul a tesztek során 36 %-kal csökkent az álpozitív eredmények előfordulása is.

A kutatók munkájának oroszlánrésze egy olyan számítási modell kidolgozása volt, amellyel a mammográf jeleihez szükséges megfelelő szintű és típusú zaj meghatározható.


Forrás: Medipress
2010. 01. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés