2021. Április 23. péntek
A magas koleszterinszint és vérnyomás közvetett módon akár vakságot is okozhatnak, ugyanis rizikótényezői lehetnek a retinán kialakuló érelzáródásnak, ami a látás hirtelen elvesztésének viszonylag gyakori oka.

A szív felől a szembe vért szállító erek elzáródása vérzés, ödéma kialakulásával járhat, ami a látás károsodását okozhatja. A retinális érelzáródás egyik fontos tünete az átmeneti, egyoldali látásvesztés. Ír kutatók szerint a jelenség több érrendszeri rizikótényezőre is visszavezethető.

szem, koleszterin, retinális érelzáródás

A dublini Royal College of Surgeons in Ireland kutatója, Paul R.A. Mahoney és kollégái 21 korábban publikált tanulmány adatait vetették össze azt vizsgálva, milyen mértékben függ össze a retinális érelzáródás a hipertónia (magas vérnyomás), az érelmeszesedés kialakulásáért felelős magas koleszterinszint, valamint a cukorbetegség meglétével.

Az eredmények szerint a retinális érelzáródás két és félszer nagyobb eséllyel fordul elő azoknál, akiknek magas a koleszterinszintje, a magas vérnyomás pedig három és félszer magasabb rizikót jelent a kialakulásában. A cukorbetegség rizikókeltő szerepe az előbbi tényezőknél sokkal kisebbnek bizonyult.

Amennyiben az érintetteknél a fenti rizikófaktorok ok-okozati összefüggésben állnak a retinális érelzáródás kialakulásával, a kutatók szerint ezeknek az állapotoknak a kezelése fontos lehet a szemprobléma megelőzésében. A kutatók azt javasolják, hogy a retinális érelzáródás bármely formájával küzdő felnőtt betegek rutinszerűen essenek át vérnyomás, vérzsír- és vércukorszintmérésen.


Forrás: Vital
2008. 05. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés