2020. Január 27. hétfő
A gyerekkori leukémia kialakulását szokványos fertőzések is kiválthatják. A brit Rákkutató Intézet kutatói azonosítottak egy fehérjét, amelyet a szervezet a fertőzésekre adott válaszként termel, és amely elindítja a leukémia kifejlődését.

A most azonosított molekula egy átalakító növekedési faktor (TGF), amely befolyásolja egyes sejttípusok osztódását és átalakulását, és a rákmegelőző őssejtek sokszorozódását is kiváltja a kutatók szerint – írja a Journal of Clinical Investigation című szaklapban megjelent tanulmány alapján a BBC hírportálja.

leukémia, fertőzés

Korábbi kutatások már azonosítottak egy méhben lezajló genetikai mutációt, két gén egybeolvadását, amely a leukémia-elősejtek képződéséért felelős. Ezek a sejtek aztán a csontvelőben növekszenek, időzített bombaként akár 15 évig is várakoznak a testben.

Az eddigi adatok szerint minden századik újszülöttben lehet jelen a mutáció, de csak szintén minden századiknál fejlődik ki leukémia. Ez azt jelzi, hogy a sejtek ráksejtekké történő teljes átalakulásához kell még valamely független tényező is, amely elindítja a változást.

A mostani tanulmány szerint a fertőzésre adott TGF-termelődés lehet ez a kiváltó tényező. A fehérje nagymértékben gyorsítja a rákmegelőző sejtek szaporodását, ezért növeli annak esélyét, hogy azok egy része tovább károsodik, és leukémia fejlődik ki.

Mel Greaves, a kutatócsoport tagja úgy véli, ezek után megállapíthatják, hogy a fertőzésre adott szokatlan immunválasz miként vezet leukémiához, így lehetségessé válhatnak olyan megelőző intézkedések, mint a védőoltások alkalmazása.


Forrás: MTI
2009. 04. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés