2020. Augusztus 04. kedd

Segít az arzén a leukémiásoknak

leukémia, arzén, A-vitamin
1 . oldal
Sikeresen és biztonságosan kezeltek vér- és csontvelőrákos pácienseket arzén és A-vitamin kombinációjával egy hosszú távú kínai tanulmány szerint.

Kínai orvosok 85 beteget kezeltek a módszerrel, majd átlagosan 70 hónapig követték egészségi állapotukat. Közülük 80 páciens teljesen felépült, nem találtak szívükben vagy tüdejükben sem más, kapcsolódó problémát, és másodlagos rák sem fejlődött ki náluk – derült ki az Egyesült Államok tudományos akadémiájának folyóiratában, a PNAS-ben megjelent beszámolóból.

leukémia, arzén, A-vitamin

„Két évvel a kezelés után a betegek vérében és vizeletében az arzén szintje jóval a biztonsági határérték alatt maradt, és alig volt magasabb, mint a kontrollcsoporté” – írták a kutatók, akik megállapították, hogy a kombinált kezelés hatékonyabb volt, mint a két szer külön-külön. A szerzők azt javasolják, hogy a kezelést vér- és csontvelőráknál, vagy a leukémia egy speciális típusánál alkalmazzák.

Bár az A-vitamint már több tanulmány vizsgálta, ez az első alkalom, hogy ilyen hosszú ideig követték hatékonyságát. Arzénvegyületeket a 18. század óta használnak gyógyszerként bizonyos betegség kezelésére. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA 2000-ben hagyta jóvá vér- és csontvelőrákos emberek kezelésére.


Forrás: MTI
2009. 02. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés