2020. Július 03. péntek
Kutatók felfedeztek egy lehetséges megoldást a makacs és potenciálisan halálos emésztőrendszeri fertőzésekkel szemben: ez pedig a bűnös kórokozó egy barátságosabb változata.

A Clostridium difficile (C. difficile) nevű kórokozó által okozott fertőzés a legtöbb kórházat érintő csapás. A szakértők szerint a Journal of the American Medical Association című folyóiratban publikált új eredményeknek nagy jelentőségük van. A C. difficile által termelt toxin hasmenést, görcsös hasi fájdalmat és bizonyos esetekben súlyos gyulladást okoz a vastagbélben. A fertőzés leggyakrabban a kórházi tartózkodás alatt vagy azt követően lép fel, és általában olyan betegeket érint, akik hosszú antibiotikus kezelésen estek át vagy legyengült az immunrendszerük. Minden idők legnagyobb C. difficile fertőzéseit tapasztalják az amerikai kórházakban, nyilatkozta a kutatást vezető orvosprofesszor, Dr. Dale Gerding. Az amerikai kormány legújabb jelentése szerint 2011-ben fél millió amerikai betegedett meg a C. difficiletől, és egy hónap alatt 29.000 ember halt meg. A hosszan tartó antibiotikus kezelés gyakori hiba, mert a tápcsatorna „jó” baktériumai is elpusztulnak, amelyek egyébként a toxint termelő C. difficilet kordában tudná tartani. Dr. Gerding elmondta, hogy a betegek körülbelül 30%-a ismét visszaesik. „Antibiotikummal nem lehet teljes egészében megszabadulni a C. difficiletől, és ha a páciensekben nem fejlődik ki immunválasz a baktérium által termelt toxinnal szemben, akkor újra megbetegedhetnek.

A kutatócsoport vizsgálata során egy új módszert alkalmazott: miután egy beteget sikeresen kezeltek antibiotikummal, a betegnek a C. difficile egy nem-toxikus törzsét adták, azt feltételezve, hogy a „jó” baktérium kiszorítja, ami a toxikus baktériumból még hátramaradt. Az elképzelés úgy tűnik, hogy működik. 125 betegnél alkalmazták ezt a kezelést, és hat héten belül a páciensek mindössze 11%-ánál jelentkezett visszatérő fertőzés. Azok a betegek, akik nagyobb dózisban kapták a „jó” baktériumot, ők még jobban jártak: 43 betegből mindössze kettőnél (5%) jelentkezett újabb fertőzés. Ezzel szemben 31 betegnél, aki csak placebót kaptak ismét fellángolt a fertőzés. Dr. Gerding azonban hozzátette, hogy a „jó” baktériumok nem maradnak fent örökké, csak előkészítik a terepet ahhoz, hogy a bélflóra normál egyensúlya ismét helyreállhasson. „Ez egy nagyon fontos tanulmány, mivel nagyon gyakori a C. difficile fertőzés kiújulása, és a visszatérő fertőzéseket egyre nehezebb kezelni.” – mondta Dr. Lawrence Brandt, a New York-i Montefiore Orvosi központ korábbi vezető gasztroenterológusa.

Létezik egy másik lehetőség a visszatérő C. difficile fertőzéssel szemben: a széklet-transzplantáció. Ennek során egészséges donortól származó székletet juttatnak a betegek tápcsatornájába. Ezt a módszert a Montefiore orvosai már közel tíz éve alkalmazzák. Az alapelv a széklet-transzplantáció és a nem-toxikus C. difficile kezelés között azonos: a tápcsatornában vissza kell állítani a baktériumok egészségesebb egyensúlyát. „Ugyanakkor az új kezelés biztonságosabb és megbízhatóbb lehet a széklet-transzplantációhoz képest.” – nyilatkozta Dr. Erik Dubberke, az amerikai Fertőző Betegségek Egyesületének szóvivője. „A széklet-transzplantáció során a beteg egy teljesen új összetételű baktérium flórát kap, ami tartalmazhat potenciálisan fertőző vagy olyan kórokozókat is, amelyeknek még nem ismert a hosszú távú hatása. Ráadásul úgy tűnik, hogy a közvélemény számára elfogadhatóbbak a probiotikumok. ” A vizsgálat során 173, C. difficilevel fertőzött beteget sikeresen kezeltek antibiotikummal, majd ezt követően a betegeket véletlenszerűen négy csoportba osztották: három csoportban különböző dózisban kaptak nem-toxikus C. difficile baktériumokat, a negyedik csoportnak placebót adtak. Dr. Gerding elmondta, hogy a „jó” C. difficile baktériumok teljesen természetesek, genetikai módosítás nem történt rajtuk. A kezelés során a betegeknek egy színtelen és szagtalan folyadékot kellett meginniuk egy héten keresztül. Ami a biztonságot illeti, a kezelt betegeknél gyakrabban jelentkezett fejfájás, mint a placebo csoportban, de a kutatók megjegyezték, hogy nem volt bizonyíték arra, hogy a kezelés komoly kockázatot jelentene. Dr. Dubberke hozzátette, hogy még nagyobb léptékű vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a kezelés jóváhagyást nyerjen.


Forrás: Medipress
2015. 05. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés