2020. Szeptember 27. vasárnap
Korábban több állatkísérlet azt jelezte, hogy a kevesebb kalória bevitele lassítja az öregedést: a koplaló állatok tovább élnek. Egy új vizsgálat szerint azonban az éhezéssel elérhető magas életkor csak laboratóriumi körülmények között lehet igaz.

A gyümölcslegyek, az egerek, sőt a majmok is hosszabb ideig élhetnek, ha nem kapnak annyi kalóriát, mint amennyit egyébként megennének. Egy kísérlet igazolta, hogy ha egerek jól összeállított, egészséges tápot ehettek, de lényegesen kevesebbet, mint a kontrollcsoport állatai, 40 százalékkal hosszabb ideig éldegélt, mint a jól tápláltak.

koplalás

Két amerikai kutató, David Schneider és Janelle Ayres arra volt kíváncsi, hogy a kísérleti állatok természetes körülmények között is olyan sokáig élnek-e, mint a szinte steril laboratóriumokban. Ehhez az emberi immunrendszer viselkedését meglepő módon modellező gyümölcslegyeket tanulmányozták. Összehasonlították a steril körülmények között élő, garantáltan egészséges, de éhezésre kényszerített gyümölcslegyek viselkedését olyan állatokéval, melyeket különféle, az ember számára halálos veszedelmet jelentő kórokozókkal megfertőztek.

A gyümölcslegyek életkilátásai jelentősen különböztek attól függően, milyen baktériummal fertőződtek. Volt olyan fertőzés, amely lényegesen nem változtatta meg élettartamukat, akár jól etették őket, akár koplaltak. Volt viszont olyan baktérium, amely az éhező legyekkel sokkal gyorsabban végzett, mint a jól táplált állatokkal.

A kutatók azt írták, hogy a táplálék mennyiségének csökkentése, az immunrendszer működését bonyolult módon befolyásolhatja, ezért a mindennapi életben nehéz előre megmondani, hogy egy esetleges baktériumfertőzés milyen következménnyel járhat – az életkilátásokat nem is említve.


Forrás: MTI
2009. 07. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés