2021. Április 23. péntek
A szív-érrendszeri betegségek kockázatát legjobban a vérben keringő lipoproteinek, például a koleszterin szintjének mérésével lehet megítélni. Német kutatók kifejlesztettek egy új, számítógépes szimuláción alapuló módszert, mely még pontosabb képet adhat az ereinkben uralkodó állapotokról.

A lipoproteinek afféle teherszállító hajók a vérünkben, melyek lipideket (zsírokat) – mint pl. a koleszterin és a triglicerid – szállítanak a szövetekhez. Ezek méretükben és összetételükben igen különbözőek lehetnek. A különböző lipoproteinek mennyiségében bekövetkező abnormális változásokat tekintik az érelmeszesedés és a keringési betegségek legfőbb kockázati tényezőjének.

koleszterinszint, lipoprotein

A kockázatnak kitett betegek szűrésére általában az LDL („rossz”), és a HDL („jó”) koleszterin szintjét ellenőrzik. Az LDL-koleszterin csökkentése az egyik legfőbb betegségmegelőző stratégia.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a lipoprotein-profil részletesebb kiértékelése megbízhatóbb előrejelzést adna, mint a jelenleg végzett koleszterinszint-mérés, de ez elég költségigényes megoldás.

Katrin Hübner és munkatársai ezért elhatározták, hogy kidolgoznak egy matematikai modellt, amelynek segítségével az összes lipoproteint figyelembe vevő számítógépes számításokat végezhetők.

A kutatók számításaikat ellenőrzésképpen összevetették egészséges és beteg személyek klinikai módszerekkel mért lipoprotein-profiljával, és kiderült, hogy az új módszerrel olyan kóros eltérések is kimutathatók, melyek az LDL- és HDL-koleszterin szintjének mérésével esetleg rejtve maradnak.

Az étrendre és genetikai variációkra vonatkozó független információkkal együtt az így kapott adatok segítségével jobban felmérhetők a rendellenes lipoprotein-értékek molekuláris okai.


Forrás: Medipress
2008. 06. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés