2020. Július 04. szombat
Az első sikeres, Magyarországon tárolt őssejttel végzett transzplantációra Miskolcon, a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjában került sor. Egy másfél éves, leukémiás kislányba ültették be a testvérének köldökzsinórvéréből kinyert őssejtet.

Először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A műtét 2010 szeptemberében történt, a beültetett őssejt, amelyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra, a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott – közölte Nagy Kálmán.

köldökzsinórvér, őssejt, leukémia

Mint mondta, köldökzsinórvér-transzplantációt sok helyen és sokszor végeznek, Miskolcon is, ez mára igen gyakori beavatkozássá vált, ez a mostani beültetés annyiban különleges, hogy az őssejteket a köldökzsinórvérbank állományából kapták.

A kislány állapota jó, teljesen egészséges, minden sejtsora működik, a transzplantáció minden szempontból sikeresnek tekinthető, a leukémia eltűnt a szervezetéből, gyógyultnak tekinthető, és a napokban kiengedik egy kórház közeli otthonba – tette hozzá a professzor. Megjegyezte: a gyermekben nem a saját sejtjei működnek, hanem testvérének a sejtjei.

A Magyarország legrégibb és legnagyobb őssejtbankjában mínusz 190 Celsius-fokra hűtött mintát a Nemzeti Hemopoetikus Őssejt Gyermek Transzplantációs Bizottság határozata alapján megvizsgálták, és alkalmasnak minősítették a kezelésre, a családnak a Krio Intézet Pro Família programja keretében ingyenesen biztosította az őssejt levételét és tárolását.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel.

 


Forrás: MTI
2010. 12. 18. (Aktualizálva - 2012. 04. 06.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés