2020. Július 13. hétfő
Akár húszezer vírus is lehet egyetlen köhögésben, ami bőven elegendő ahhoz, hogy több ember megfertőződjön – számolt be a szingapúri állami egyetem kórházának mikrobiológiai részlege.

Megállapították, hogy egy átlagos köhögéssel háromezer parányi váladékcsepp kerül a levegőbe. Korábbi influenzakutatásokból kiindulva, és alapul véve, hogy a cseppek mérete 1 és 5 mikrométer (a méter milliomod része), ez bizony rengeteg vírust jelent – mondta Julian Tang kutató. Számszerűsítve 195 és 19 500 közé teszik a köhögéssel kilövellő vírusok számát.

köhögés, vírus

A háromezer csepp azt a váladékmennyiséget jelzi, amely a levegőben hosszú ideig képes megmaradni, és ezáltal fertőzni. Tang szerint az influenzavírus fertőző ereje több tényező alakulásától függ, így például attól, hogy milyen állapotban vannak a kiköhögött cseppeket belélegző emberek, vagy hogy kaptak-e védőoltást.

Szakemberek szerint a levegőben terjedő influenzavírusok egy méteren belül fertőznek, de tárgyakon keresztül is meg lehet kapni a betegséget. „Az egészségügyi maszkok viselete, csakúgy, mint a köhögéskor a száj elé tett kéz vagy zsebkendő, csökkentheti a vírusok terjedését” – tette hozzá Tang.


Forrás: MTI
2009. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés