2020. Július 13. hétfő
A sok koffeint fogyasztó nőknek olykor több időbe telik a teherbe esés. Amerikai kutatók szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a koffein a petevezetékekben fékezi az izmok összehúzódását, ezáltal akadályozhatja a petesejt petefészekből méhbe vezető útját.

A terhesség érdekében a petesejtnek el kell találnia a petevezetéken át a méhbe. Az út megtételében parányi csillószőrök és a petesejt falának izomösszehúzódásai segítik. Sean Ward, a Nevadai Egyetem munkatársa és kollégái a petevezeték izomzatának működését vizsgálták nőstény egereknél, és megállapították, hogy a koffein gátolja a vezeték falának összehúzódását koordináló sejteket.

koffein

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az izmok nagyobb szerepet töltenek be a petesejt továbbjuttatásában, mint a mozgó csillószőrök. Amennyiben az izmok mozgása leáll, a petesejt nem képes folytatni útját.

Bár a kísérleteket egereken végezték el, az eredmények hozzájárulhatnak az emberben végbemenő folyamatok megértéséhez – mondta Ward a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint. A megfigyelések nem csak a teherbeeséssel küszködő nőkön segíthetnek. A petevezeték működésének pontos ismerete a kutatók szerint a medencetájék gyulladásai, a nemi úton terjedő egyes betegségek vagy a méhen kívüli terhességek kialakulása szempontjából is lényeges lehet.


Forrás: MTI
2011. 05. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés