2020. Január 28. kedd
A koffein fogyasztása rassztól függően befolyásolja a reproduktív életkorban lévő nők ösztrogénszintjét, állapították meg amerikai kutatók. A hormonszint-változások befolyásolhatják bizonyos daganatok kockázatát.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet vizsgálata során a Utahi Egyetem tanára, Karen C. Schliep vezetésével több mint 250, 18-44 év közötti nőt figyeltek meg 2005 és 2007 között. A résztvevők naponta átlagosan 90 gramm koffeint – körülbelül egy csésze kávét – fogyasztottak.

koffein, ösztrogénszint

Az alanyok többsége heti egy-három alkalommal, a ciklus bizonyos napjain klinikai vizsgálaton is átesett két menstruációs cikluson keresztül. A kutatók kikérdezték őket arról, hogy az elmúlt 24 órában mit ettek, és feltettek nekik néhány sportolással, dohányzással, alvással és egyéb, az életmóddal kapcsolatos kérdést. Ezután megmérték vérükben a hormonszintet.

Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban közölt eredmények szerint azok az ázsiai nők, akik napi 200 milligrammnál több koffeint fogyasztanak naponta – ez nagyjából két csésze presszókávénak felel meg – számíthatnak arra, hogy megemelkedik szervezetük ösztrogénszintje. A fehér bőrű nők hormonszintje ugyanennyi kávéfogyasztás mellett egy kicsit csökken, a fekete bőrűeké pedig valamelyest szintén növekszik, ám közel sem olyan mértékben, mint az ázsiaiaké. A vizsgálatba a kávé mellett a fekete- és zöld tea, valamint a koffeines üdítőitalok fogyasztását is beleszámították.

„Adataink azt mutatják, hogy a koffein befolyásolja a szülőképes korban lévő nők ösztrogénszintjét. Tudjuk, hogy a megváltozott hormonszint olyan betegségekkel állhat összefüggésben, mint a méhnyálkahártya-gyulladás, a méh- az emlő- vagy a petefészek-daganat. Ezért ezen betegségek kutatásakor érdemes a koffeinbevitel hosszú távú hatásait is vizsgálni” – mondta el Enrique Schisterman, a kutatók egyike.

Noha korábbi állatkísérletek azt mutatták, hogy a koffeinfogyasztás okozta ösztrogénszint-változás összefüggésben áll a peteéréssel, az emberek esetében ilyen kapcsolat nem figyelhető meg.

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban a 18-34 éves nők 84 százaléka másfél-két csésze kávét iszik naponta.


Forrás: Medipress
2012. 02. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés