2020. Augusztus 07. péntek

Egyre több klónozott eredetű állati élelmiszer, elsősorban hús- és tejtermék kerül az amerikai piacra – írta a The Wall Street Journal. Az állatok klónozása terjed, és senki, semmilyen hatóság nem tartja számon a klónozott állatok „utódait” – állapította meg a lap.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Az amerikai agrárminisztérium januárban úgy foglalt állást, hogy nem támogatja a klónozott eredetű alapanyagot tartalmazó élelmiszerek forgalmazását, jóllehet a szövetségi élelmiszer-felügyelet hivatalos állásfoglalása szerint az ilyen ételek fogyasztása biztonságos. A washingtoni mezőgazdasági tárca arra kérte a farmereket, hogy „klónozott állataikat teljes mértékben tartsák távol a piacoktól”.

húsok, klónozott, hús

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nagy vihart kavart akkori tanulmánya szerint a klónozott marhákból, disznókból és kecskékből, valamint ivadékaikból készült élelmiszerek fogyasztása nem jelent veszélyt a hagyományos ételekhez képest.

Elemzők azt jósolták, hogy az FDA állásfoglalása megnyitja az utat az előtt, hogy a klónozott eredetű termékek a világon elsőként az Egyesült Államokban az áruházak polcaira, a fogyasztók asztalára kerüljenek.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a klónozott állatok ivadékaiból készült termékek forgalmazására vonatkozó önkéntes moratórium már a múlté. Magukra a klónozott állatokra még mindig érvényben van az önkéntes tilalom, de ezek a példányok olyan drágák, hogy valószínűleg nem kerülnek be a feldolgozóiparba.

A lap megszólaltatott egy iowai farmert, aki „évek óta” szállítja klónozott állatok utódait élelmiszercégeknek, és jelenleg is 50-100 ilyen állatot tart. Phil Lautner azt állítja, az égvilágon semmilyen különbség nincs a klónozott és a nem klónozott állatok utódai között. Bruce Knight szakállamtitkár szerint nem lehet kiszűrni a klónozott származású élelmiszereket a piacról, nincs módszer az esetleges elkülönítésükre, igaz, ilyen törekvés sincs.

A fogyasztók egy része idegenkedik minden olyan terméktől, amellyel a klónozás kapcsolatba hozható. Az élelmiszerfelügyelet állítólag 150 ezer levelet kapott állatvédő csoportok támogatóitól és fogyasztóktól: az egyik fő követelés az, hogy az ételeken fel kell tüntetni a klónozott eredetet.


Forrás: MTI
2008. 09. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés