2020. Október 29. csütörtök
Karácsony és szilveszter táján gyakran kerülnek elő olyan egészségügyi tévhitek, amelyeknek általában semmi valóságalapjuk nincs. A British Medical Journal szakértői ezekből gyűjtöttek össze egy csokorra valót.

A cukor hiperaktívvá teszi a gyermekeket
„Több kutatás készült ebben a témában, mint a legtöbb gyógyszer esetében – nyilatkozta Dr. Aaron Carroll, az Indiana Egészségtudományi Egyetem munkatársa, – ezek közül pedig egyik esetében sem sikerült összefüggést kimutatni a cukorfogyasztás és a hiperaktivitás között.”

karácsonyi tévhitek

Ünnepekkor több az öngyilkosság
Az időjárás zord és sötét, a rokonok gorombák, az ember egyedül érzi magát. „Ennek ellenére érdekes tény, hogy az öngyilkosságok semmivel sem gyakoribbak ilyenkor, sőt, a napos és nyári hónapokban valamivel több öngyilkossági kísérlet történik, mint télen” – nyilatkozta Dr. Rachel Vreeman, aki szintén az Indiana Egyetem szakértője.

A mikulásvirág mérgező
Gyermekeink és háziállataink elől folyamatosan dugdossuk ezt a dekoratív növényt, mert úgy véljük, mérgező? Az Amerikai Mérgezésekkel Foglalkozó Intézet adatai szerint eddig egyetlen egy olyan esettel nem találkoztak, amely során valaki ennek a virágnak a fogyasztásába halt volna bele.

Testhőmérsékletünk nagy része a fejünkön át távozik
Még az amerikai hadsereg kézikönyvében is szerepel, hogy testhőnk 40-45 százaléka a fejtetőn át távozik. „Ez pedig egy bődületes ostobaság – nyilatkozta Dr. Carroll. – A hőleadásunk a bőrön keresztül történik, legyen az a karunkon, a lábunkon vagy az arcunkon. Semmi különleges nincs a fejtetőben.”

Az éjszakai evéstől hízunk
Bár sokan a késői evést hibáztatják elhízásukért, egy kutatás során nemrég kiderült,: az éjszaka elfogyasztott étel semmivel sem hizlal jobban, mint a reggel, vagy délután fogyasztott. „Az elhízásért minden esetben a túlzott kalória-bevitel a felelős, nem az, hogy mikor eszünk” – nyilatkozta Dr. Carroll.

Dr. Carroll és Dr. Vreeman könyve, a „Ne vegyél be mindent: mítoszok, féligazságok és szemenszedett hazugságok az emberi szervezetről és az egészségről” 2009-ben jelenik majd meg.


Forrás: Medipress
2008. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés