2020. Szeptember 24. csütörtök
Egy szűk körű kínai kutatás szerint az internetfüggőségben szenvedő kamaszok agya rendellenes fehérállománnyal rendelkezik. Az nem egyértelmű, hogy ez az eltérés okozhatja-e az internetfüggőséget, vagy az összefüggés fordított.

A kutatás semmilyen kezelést vagy gyógymódot nem javasol az internetfüggőségre, arra az ellentmondásos rendellenességre, amelyet a pszichiátriai szakértők még mindig nem fogadnak el általánosan. Jonathan Wallis, a Kaliforniai Egyetem pszichológia és idegtudományi professzora szerint ennek ellenére a kérdéses agyi területek miatt logikusak az eredmények.

internetfüggőség, agy, fehérállomány

„Azok a területek, amelyeket a tanulmány készítői kimutattak, éppen azok, amelyekről már régóta tudjuk, hogy szerepet játszanak a függőség és a kényszeres viselkedés kialakulásában – állítja a szakértő. – Az internetfüggők fehérállományában kimutatott eltérések olyan típusú rendellenességek, amelyek valószínűleg gátolhatják ezeknek a területeknek a normális működését.”

A PLoS One legújabb számában megjelent kutatás során a Jiao Tong Egyetem kutatói 17 internetfüggőségben szenvedő kamaszt vetettek alá agyi MR-vizsgálatnak. Az alanyok saját bevallásuk szerint teljesen az internet hatása alá kerültek, és több alkalommal próbálták visszaszorítani a nethasználatukat, ám eredménytelenül, mivel ilyenkor nyugtalanná, szeszélyessé, lehangolttá vagy ingerlékennyé váltak.

Az MR-felvételeket 16 egészséges, azonos korú és nemű kamasz felvételével összevetve a kutatók kimutatták, hogy az internetfüggőségben szenvedő alanyokban károsodott a fehérállomány, amely azokat az agyi területeket kapcsolja össze, amelyek többek között a döntéshozatalért felelősek. Az agysejtek egyfajta biológiai vezetékrendszerrel kapcsolódnak egymáshoz, ezért az elektromos eszközökhöz hasonlóan itt is valamilyen szigetelésre van szükség körülöttük – ezt a szerepet a fehérállomány tölti be, amely körülöleli az agysejtek kapcsolódásait öleli körül.

A kutatásból nem derül ki azonban, melyik alakul ki előbb, a szigetelés károsodása, vagy maga a függőség. Az egyik elmélet szerint a hibás szigetelés olyan mértékig gátolja az agyban zajló kommunikációt, hogy a személy azt gondolja, viselkedése értékes, és újra meg újra meg kell ismételnie. Ez a többi függőség szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Ráadásul a kutatás eredményei arra a kérdésre is rávilágíthatnak, miért fogékonyabbak egyesek a függőségekre, mint mások.


Forrás: Medipress
2012. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés