2020. Április 01. szerda
1 . oldal
A szezonális influenza növeli a szívroham kockázatát: a járvány idején 35-50 százalékkal növekszik az infarktus miatti halálozás – közölték brit kutatók.

Az influenza és a szívhalálozás lehetséges kapcsolatáról 1932 és 2008 között készült 39 tanulmányt tekintett át Charlotte Warren-Gash, a University College London (UCL) fertőző betegségekre szakosodott kutatója munkatársaival. Minden olyan felmérés, amely teljes népességre vonatkozott, emelkedést mutatott a szívroham vagy más szívproblémák miatti halálozásban influenzajárvány idején.

influenza, szívroham

A szezonális influenza évente 250-500 ezer embert öl meg. Erre az eredményre úgy jutottak a szakértők, hogy nyomon követték egy kisebb területen az igazoltan influenza által okozott halálozások számát, majd összevetették az influenzamentes időszak halálozási adataival. Az influenza által okozott, szívproblémák miatti többlethalálozás aránya 35-50 százalékosnak bizonyult.

Nyolc elemzett tanulmányból négy azt mutatta, hogy a szezonális influenza ellen beoltott emberek kisebb valószínűséggel kaptak szívrohamot. Nagy-Britanniában azonban a krónikus szívbeteg, asztmás, diabéteszes embereknek csak 47 százaléka kapott influenza elleni védőoltást, ezért a kutatók a szezonális és az új típusú H1N1 influenza elleni vakcinálásra bátorítják a krónikus betegséggel élőket.

A tanulmány a mostani pandémiás H1N1 vírus által okozott influenzára nem terjedt ki.


Forrás: MTI
2009. 09. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés