2020. Július 14. kedd
Nem csak előnye van annak, ha a férfi addig vár a gyerekvállalással, míg mindent meg tud adni neki: kutatások szerint az idősebb apák gyermekeinél nagyobb az autizmus és az alacsony IQ valószínűsége, és tinédzserként nagyobb eséllyel lehetnek antiszociálisak.

A Tel Avivi Egyetem kutatói több, egymást követő tanulmányukban foglalkoztak a témával. Dr. Mark Weiser, az egyetem Sackler orvosi karának munkatársa csapatával most azt tanulmányozza, miért lehet az, hogy az idősebb apák gyermekei kamaszként antiszociálisak.

idős apa, antiszociális

„Egyre több adat utal arra, hogy a szülők magasabb életkora különböző betegségek kockázatának teszi ki az utódokat – mondja Dr. Weiser. Néhány betegség, mint pl. a skizofrénia nagyobb valószínűséggel fordul elő. Az orvosok és a pszichológusok elképedtek ettől, de nem igazán értik. Mi szeretnénk megtudni, hogy ez miként működik.”

A kérdés feltárásához a kutatók 450 ezer, 16-17 éves fiúnak az izraeli hadseregből gyűjtött adatait vizsgálta, melyek az IQ, a szülők életkora, a szociális helyzet és a születési sorrend mellett a fiatalok szociális életére, barátaira, párkapcsolatára vonatkozó kérdéseket is tartalmaztak. Ezek összegzésekor a kutatók azt találták, hogy a szociális teljesítőképesség csökkenése 50%-kal gyakrabban fordul elő azoknál a fiúknál, akiknek az apja 45 évnél idősebb.

Weiser arra figyelmeztet, hogy az eredményekből még nem kell végleges következtetést levonni. „Az is lehet az oka, hogy a kevésbé szociábilis férfiak később házasodnak, így ezt a vonást örökítik a fiaikra. A tanulmányaink megkísérelték rögzíteni ezt a változót azzal, hogy megnézték az ugyanattól az apától származó többi fiúgyermeket is.”

Ugyanakkor nem akarja lebeszélni az idősebb férfiakat a gyermekvállalásról, mivel a statisztikai kockázat relatíve kicsi. „Az apa életkora csak kis mértékben befolyásolja a fia egészségét, a legdrámaibb hatásokat pedig az 50 feletti férfiak esetében tapasztaltuk – mondta Dr. Weiser. A 35 és a 45 évesek esetében a kockázati eltérés annyira kicsi, hogy szinte elhanyagolható.”


Forrás: Medipress
2008. 12. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés