Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Antiszociális kamasz lehet az ilyen férfiak gyermekeiből

Nem csak előnye van annak, ha a férfi addig vár a gyerekvállalással, míg mindent meg tud adni neki: kutatások szerint az idősebb apák gyermekeinél nagyobb az autizmus és az alacsony IQ valószínűsége, és tinédzserként nagyobb eséllyel lehetnek antiszociálisak.

A Tel Avivi Egyetem kutatói több, egymást követő tanulmányukban foglalkoztak a témával. Dr. Mark Weiser, az egyetem Sackler orvosi karának munkatársa csapatával most azt tanulmányozza, miért lehet az, hogy az idősebb apák gyermekei kamaszként antiszociálisak.

„Egyre több adat utal arra, hogy a szülők magasabb életkora különböző betegségek kockázatának teszi ki az utódokat – mondja Dr. Weiser. Néhány betegség, mint pl. a skizofrénia nagyobb valószínűséggel fordul elő. Az orvosok és a pszichológusok elképedtek ettől, de nem igazán értik. Mi szeretnénk megtudni, hogy ez miként működik.”

A kérdés feltárásához a kutatók 450 ezer, 16-17 éves fiúnak az izraeli hadseregből gyűjtött adatait vizsgálta, melyek az IQ, a szülők életkora, a szociális helyzet és a születési sorrend mellett a fiatalok szociális életére, barátaira, párkapcsolatára vonatkozó kérdéseket is tartalmaztak. Ezek összegzésekor a kutatók azt találták, hogy a szociális teljesítőképesség csökkenése 50%-kal gyakrabban fordul elő azoknál a fiúknál, akiknek az apja 45 évnél idősebb.

Weiser arra figyelmeztet, hogy az eredményekből még nem kell végleges következtetést levonni. „Az is lehet az oka, hogy a kevésbé szociábilis férfiak később házasodnak, így ezt a vonást örökítik a fiaikra. A tanulmányaink megkísérelték rögzíteni ezt a változót azzal, hogy megnézték az ugyanattól az apától származó többi fiúgyermeket is.”

Ugyanakkor nem akarja lebeszélni az idősebb férfiakat a gyermekvállalásról, mivel a statisztikai kockázat relatíve kicsi. „Az apa életkora csak kis mértékben befolyásolja a fia egészségét, a legdrámaibb hatásokat pedig az 50 feletti férfiak esetében tapasztaltuk – mondta Dr. Weiser. A 35 és a 45 évesek esetében a kockázati eltérés annyira kicsi, hogy szinte elhanyagolható.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/idos_apa_antiszocialis_gyerek