2020. Szeptember 28. hétfő

Egyeseknél növeli, másoknál csökkenti a mellrák rizikóját

hormonpótlás, hormonpótló terápia, mellrák
1 . oldal
Úgy tűnik, hogy a hormonpótló terápia, mely a nők egy részénél növeli a mellrák kialakulásának valószínűségét, másoknál, akik a betegséggel összefüggő génmutációval rendelkeznek, csökkenti a kockázatot – közölték kanadai kutatók.

Olyan, menopauza után lévő nők adatait vizsgálta Steven Narod torontói kutatócsoportja, akik valamennyien a BRCA1 jelű génmódosulattal élnek – ez korábbi kutatások szerint jelentősen növeli a mellrák kialakulásának lehetőségét.

mellrák, hormonpótlás

A kutatócsoport szerint azoknál a nőknél, akik hormonpótló kezelést kaptak, 42 százalékkal kisebb valószínűséggel fejlődött ki mellrák, mint a többieknél – közölték a Journal of National Cancer Institute című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

A BRCA1 génmutációt hordozó nők közül sokan eltávolíttatják petefészküket, hogy csökkentsék a rák kialakulásának kockázatát. Az operációnak azonban korai menopauza a következménye, melynek tüneteit hormonpótló terápiával enyhíthetik.

Korábbi tanulmányok óvtak a beavatkozástól a megemelkedett mellrák-, szélütés- és szívbetegség-kockázatra hivatkozva. Narod csoportjának eredményei azonban ezt a kockázatot nem támasztják alá sem a kizárólag ösztrogén-, sem az ösztrogén-progeszteron kombinált hormonpótlás esetén.

A kutatók megállapításai nem minden szakember számára meggyőzőek. Az onkológiai szaklap ugyanezen számában a tanulmányhoz írt kommentárjában Rowan Chlebowski, a Kalifornia Egyetem, és Ross Prentice, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa „elégtelennek” értékelik a bizonyítékokat a hormonpótlás biztonságos voltára nézve, és továbbra is óvatosságra intenek alkalmazásánál.


Forrás: MTI
2008. 09. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés