2021. Január 16. szombat
Számos nő kezd hormonterápiába a menopauza idején annak reményében, hogy a kezelés nem csak a hőhullámokat, de a menopauzával összefüggésbe hozható memória- és gondolkozási problémákat is megoldja. A University of Wisconsin School of Medicine and Public Health friss tanulmánya szerint ez azonban biztosan nem így van.

„A hormonterápia nem az a csodaszer, aminek sokáig hittük. Ugyanakkor nem is méreg, számos pozitív hatása van” – összegzi a konklúziót a kutatást vezető Carey Gleason, utalva ezzel arra, hogy korábban a Women’s Health Initiative (WHI) tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a 65 évnél idősebb nők esetében a hormonterápia kognitív kockázatokkal jár. A kutatás szerint hormonterápia esetén a szívinfarktus, a sztrók és a vérrögök keletkezésének kockázata is megnő. Napjainkban a szakemberek azt javasolják, hogy a menopauza kezdetekor egy egészen rövid ideig támaszkodjon csak a páciens egy kis dózisú hormonterápiára, amely segít a hőhullámok és egyéb tünetek kezelésében. Gleason és csapata ezért arra volt kíváncsi, hogy ez a fajta kezelés hatással van-e a memóriaproblémákra.

A kutatás során csaknem 700 véletlenszerűen kiválasztott nőt vizsgáltak, akiknél a menopauza nemrég vette csak kezdetét, és ösztrogén- és progeszterontablettákat kezdtek szedni az ösztradiol tapasz mellé tüneteik kezelésére. A kontrollcsoport ezzel szemben placebo tablettákat és tapaszokat kapott. Négy éven keresztül követték az alanyok életét, a memóriájukat, kognitív képességeiket és hangulatingadozásaikat egyaránt mérték. Ami a memóriát illeti, a hormonterápia nem bizonyult hatékonyabbnak a placebónál, ugyanakkor a depresszió és a szorongás tünetei jelentős mértékben csökkentek a belső hormonterápia eredményeként, míg a hormontapaszok nem hoztak ilyen pozitív változásokat. A kutatók kiemelték, hogy a tanulmány olyan 53 év körüli nőket vizsgált, akik kb. egy évvel a kezelés megkezdése előtt kezdték a menopauzát, és alacsony kockázati kategóriába estek a szívbetegségek tekintetében.


Forrás: Medipress
2015. 06. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés