2021. December 01. szerda
A köhögés okai és típusai -  Kezelés
A köhögés sok betegség kellemetlen, de hasznos tünete, aminek segítségével a szervezet tisztán tartja a légutakat. Ha csak a náthával, meghűléssel járó köhögésről van szó, mindig felmerül a kérdés, hogy csillapítsuk, vagy épp ellenkezőleg, fokozzuk a légutakat tisztító köhögést? 

A köhögés okai és típusai

A köhögésnek általában két fő típusát különböztetik meg, attól függően, hogy távozik-e váladék vagy sem: a száraz (improduktív) és nedves (produktív) köhögést. Minősége, intenzitása mindkét esetben igen változó lehet, az enyhe krákogástól a kínzó, kutyaugatás-szerű hanggal járó köhögésig.

  

    A köhögés a nyálkahártyát ért ingerek miatt alakul ki, melyet okozhatnak szennyező anyagok, allergének, illetve a különböző betegségek miatt lerakódott váladék is, a köhögéssel pedig ezektől próbál megszabadulni szervezetünk.

Hátterében többféle ok állhat, legtöbbször felső és alsó légúti gyulladásos betegségek: például megfázás, influenza miatt kialakuló orrmelléküreg-, torok- vagy arcüreggyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, asztma, a dohányzás miatt kialakult hörghurut vagy krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), de tbc, a gége, a torok és a tüdő daganatai, szívbetegségek vagy hangszalagproblémák is okozhatják.

Kezelés

Ugyan hasznos jelenség, a köhögést mégsem tanácsos kezelés nélkül hagyni, melynek megválasztását a köhögés típusa dönti el. Elsődlegesen az alapbetegség kezelésére kell törekedni, bakteriális légúti fertőzéseknél például antibiotikumot alkalmaznak.

A köhögés csillapítására leginkább a száraz, improduktív típus esetében szokott sor kerülni, ez ugyanis túlságosan kimerítheti a beteget – a köhögési inger akár hányásig fokozódhat. A nedves, hurutos köhögés esetében a köhögéscsillapítás legtöbbször csak rontana a helyzeten – bár súlyosabb esetben, főként gyerekeknél erre is szükség lehet –, itt a kezelés fő célja a köpetürítés elősegítése. Ehhez köptető, nyákoldó hatású szereket alkalmazhatunk, melyek egyrészt elfolyósítják a sűrű, letapadt váladékot, melyet így könnyebb felköhögni, másrészt segítik a váladék kiürítését a légutakból.

A „hagyományos” vény nélkül vagy receptre kapható köhögés elleni szerek mellett jó megoldást jelenthetnek a gyógynövény-készítmények, illetve alkalmazhatunk gyógyteákat (hársvirág, bodzavirág, bodzavirág, gyömbérgyökér, csipkebogyó stb.).

A száraz köhögés hátterében a túl száraz levegő is állhat, ezért a lakás vagy iroda levegőjének párásítása, illóolajos inhalálás sokat segíthet a tünetek enyhítésében, csakúgy, mint a bő folyadékfogyasztás.


Szerző: Nagy Tünde

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés