2020. Október 26. hétfő
A Brit Rákkutató Intézet friss adatai szerint szinte minden heredaganatos beteg meggyógyul a szigetországban.

A túlélési esélyek egyharmaddal nőttek 1970 óta, és a kezeltek 96 százaléka ma már meggyógyul. A páciensek kevesebb mint hetven százaléka élte túl a kórt negyven évvel ezelőtt.  Évente körülbelül 2300 új hererákos megbetegedést diagnosztizálnak Nagy-Britanniában - idézett a friss adatokból a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. A rák más fajtáitól eltérően a hererák viszonylag fiatal korban jelentkezik. Ez a leggyakoribb a rosszindulatú daganatok közül a 15-49 éves férfiak körében.

A túlélési esélyek javulása nagyrészt a cisplatin nevű kemoterápiás szernek köszönhető, amelyet hólyag-, tüdő- és petefészekrák kezelésére is alkalmaznak. "A cisplatin, melyet a mi tudósaink fejlesztettek ki, a rákkutatás egyértelmű sikertörténete. Majdnem minden férfinak segít legyőzni a hererákot, és ragyogó példa arra, mit tudunk elérni a célzott kutatással. A rák bizonyos fajtái esetében a gyógyítás szó valósággá vált. A hererákos férfiak 96 százaléka meggyógyul" - hangoztatta Harpal Kumar, a Brit Rákkutató Intézet igazgatója.

A hererák leggyakoribb korai tünete a csomó vagy duzzanat az egyik herén. A Rákkutató Intézet információs szolgálatának vezetője, Martin Ledwick arra kérte a férfiakat, figyeljenek oda ezekre a jelekre. "Ugyan a csomókról legtöbbször az derül ki, hogy nem rosszindulatú daganat okozza őket, mégis fontos, hogy a tüneteket a lehető legkorábban vizsgáltassák ki, mivel a gyógyulás is így a legvalószínűbb" - mondta Ledwick.


Forrás: MTI
2013. 07. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés