2022. Január 24. hétfő
Nem mindegy, hogy hol helyezkednek el testünkön azok az extra kilók: a hasi zsír például kimondottan növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Négyből egy haláleset az Egyesült Államokban a szívbetegségekkel hozható összefüggésbe (hazánkban az arány még kedvezőtlenebb). A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői között a magas vérnyomás, a koleszterin, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a diabétesz mellett a túlsúly kiemelt szerepet játszik, ugyanakkor az sem mindegy, a test mely részein helyezkednek el az extra zsírpárnák. Az amerikai felnőttek 70 százaléka küzd túlsúllyal, egyharmaduk extrém módon túlsúlyos, s közülük főként azok vannak veszélyben, akiknek a hasán – különösen a derék körül – helyezkednek el a zsírpárnák.

A National Heart, Lung and Blood Institute munkatársai 1106 résztvevő adatait elemezték, akinek átlagéletkora 45 év volt, és 44 százalékuk nő volt. CT-vizsgálatok segítségével megállapították az alhasi zsír arányát, elhelyezkedését és sűrűségét. Mérésre kerültek a zsírsejtek – a bőr alatti zsírrétegek – és a zsigeri zsírsejtek aránya is, majd hat évvel később is megvizsgálták a résztvevőket. Hat évvel később kiderült, hogy a résztvevők esetében átlagosan 22 százalékkal nőtt a bőr alatt zsír és 45 százalékkal a hasüregi zsír aránya, és minden font (kb. fél kiló) zsír növelte a résztvevők körében jelentkező magas vérnyomás, metabolikus szindróma és trigliceridek előfordulási esélyeit, amely nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.


Forrás: Medipress
2016. 10. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés