2020. Szeptember 21. hétfő
Német kutatók kimutatták, hogy a férfiak és a nők sejtjei eltérő módon reagálnak a gyulladásos ingerekre, ami alapján arra következtetnek, hogy a férfi nemi hormonok jelentős mértékben befolyásolják az immunválaszt.

Minden a tesztoszteronra vezethető vissza: a férfiak általában izmosabbak, mélyebb a hangjuk és szőrösebbek, ráadásul kevésbé fogékonyak a gyulladásos megbetegedésekre és az allergiára, mint a nők. A Jénai Egyetem kutatói szerint ez is a férfi nemi hormonoknak tudható be.

gyulladás, tesztoszteron

Dr. Oliver Werz szerint főleg a nőket érintik az olyan betegségek, mint a reumás ízületi gyulladás, a pikkelysömör és az asztma, ami egy ideje már ténynek számít, mégsem tudjuk pontosan az eltérés okát. A FASEB Journal szaklapban közzétett tanulmányban azonban az egyetem gyógyszerészei kimutatták, hogy a nemi hormonok kulcsszerepet játszanak a folyamatban.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a férfiak és a nők sejtjei másképp reagálnak a gyulladásos ingerekre. A nők bizonyos immunsejtjei közel kétszer annyi gyulladást okozó anyagot termelnek, mint a férfiaké, és a férfi sejtekben a foszfolipáz-D enzim aktivitása alacsonyabb, mint a nőkében. Érdekes módon a tesztoszteronnal kezelt női immunsejtekben is csökkent az enzim aktivitása.

Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi nemi hormonok kulcsszerepet játszanak az immunválasz kialakításában. Ez egy másik jelenséget is megmagyarázna, nevezetesen azt, hogy a tesztoszteron védelmet nyújt a férfiak számára az arterioszklerózis ellen. Az új eredmények új kezelések és gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet a gyulladásos megbetegedések gyógyítására.


Forrás: Medipress
2011. 08. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés