2021. Január 22. péntek
A közlekedés okozta légszennyezés légzési nehézséghez és megnövekedett tüdőtérfogathoz vezethet az asztmás gyerekeknél, állítják azok a kutatók, akik az úthálózat és a forgalom sűrűségének a gyerekek tüdőfunkciójára gyakorolt hatását vizsgálták egy mexikói határvárosban, Ciudad de Juarezben.

"Az eredményeink azt mutatják, hogy a közlekedési szennyező források közelsége otthon vagy az iskolában hosszú távú hatással lehet az asztmás gyerekek légzőszerveire." – mondta el Fernando Holguin, M.D., M.P.H., az Emory Egyetem orvostudományi karának tüdőgyógyász adjunktusa, a tanulmány első szerzője.

forgalom légszennyezés asztma légúti betegség

A közlekedés okozta légszennyezés köztudottan összefüggésben áll az asztma súlyosságával, de eddig nem volt ismeretes, hogy hogyan befolyásolják a légúti fertőzéseket és a tüdőtérfogatot asztmás és nem asztmás gyerekekben. "Az Amerikai Egyesült Államok nagyobb, északi és déli határvárosaiban gyakran nagy a forgalom, különösen a határátkelőknél. Az ebből eredő szennyeződés károsan hathat a közelben lakók egészségére. – mondta el dr. Holguin.

Annak vizsgálatára, hogy a közlekedésből származó szennyezőanyagok hogyan befolyásolják a gyerekek tüdejének működését és légúti tüneteit, a kutatók a tanulmányhoz 200, korban és nemben egyező asztmás és nem asztmás, 6 és 12 év közötti iskolás gyereket vizsgáltak. Egy éven át mérték az út- és forgalomsűrűséget valamint a forgalom-eredetű szennyezőanyagokat a gyerekek otthonai és iskolái közelében, majd minden gyermeket tüdőfunkció-vizsgálatnak vetettek alá és vizsgálták a légúti tüneteiket négy egymást követő hónapon át.

Az asztmás gyerekek sűrű úthálózattal rendelkező környékeken laktak, a nem asztmások viszont nem. Az asztmások több nitrogén-monoxidot lélegeztek ki, valamint kisebb volt a tüdőtérfogatuk és a mért légáramlásuk. Ha az asztmás gyerekek 50 méterre laktak a sűrű úthálózattal átszőtt területektől, a légúti tüneteik kialakulásának esélye 50%-kal nagyobb volt. A kutatók szerint ezek az eredmények ajánlásokkal szolgálhatnak az említett körülmények között élő asztmás gyerekek számára – különösen azoknak, akik gyógyszeresen nem kezelhetők megfelelően – mert rájuk nagyobb hatása lehet a járművek által kibocsájtott anyagoknak.

"Míg az iskolák környékén a nagy forgalom a vizsgálatok szerint az asztmás és a nem asztmás gyerekek légzőrendszerére egyaránt hatott, a tanulmány adatai nem értek el statisztikai szignifikanciát. Ezek az eredmények mégis jelentős közegészségügyi ajánlásokkal szolgálhatnak, mert számos országban a nagy forgalmú utak közelében találunk iskolákat" – jelentették ki a szerzők.

Ez az első ilyen tanulmány, ami a közlekedésből származó szennyezőanyagok hatását vizsgálta asztmás és nem asztmás gyerekek nagy csoportjában egy éven át. A kapott eredmények alátámasztják és kiegészítik korábbi tanulmányok eredményeit, amik a közlekedés gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálták, de nem voltak elegendők a specifikus szennyezőanyagok és a légúti tünetek közti szignifikáns kapcsolat megállapítására.

A szerzők szerint az eredmények azért jelentősek, mert mérhetően mutatják, hogy a forgalmas utak közelsége idült légúti gyulladáshoz és a légzésfunkció csökkenéséhez vezet.


Forrás: Medipress
2007. 12. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés