2020. Június 03. szerda
A vezetés szinte életforma a fejlett országokban, különösen az Egyesült Államokban, ahol egyes városrészekben szinte csak kocsival lehet közlekedni. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez az életforma növeli az elhízásra való hajlamot és tönkreteszi az egészséget.  

Világos, hogy minél többet vezet valaki, annál kevesebbet gyalogol, pedig a gyaloglás a szakértők szerint a rendszeres testmozgás egyik legkevésbé fárasztó formája. Ideális esetben egy embernek napi tízezer lépést kellene megtennie, a naponta rendszeresen autózók azonban jó, ha napi ezer lépést tesznek.

elhízás, autózás

A mozgásszegény életmód olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a a kóros elhízás és a különböző szív- és érrendszeri zavarok. „Minden plusz 30 percnyi autóban töltött idő naponta 3 százaléknyi esélynövekedést jelent a kóros elhízás kialakulásának szempontjából” – nyilatkozta Lawrence Frank, a British Columbia Egyetem munkatársa.

Az olyan régebbi városokban, mint New York, Boston és Chicago, nem olyan rossz a helyzet a tömegközlekedés megfelelő működése, és a városok kiépítettsége miatt. Atlanta, Dallas vagy Phoenix esetében már nem ilyen jó a helyzet, elsősorban a kertvárosok miatt, ahová szinte csak autóval lehet eljutni. „Ezeket a városokat direkt így tervezték meg – nyilatkozta David Goldberg, a Smart Growth America munkatársa. – Az autós közlekedés kiépítése ugyanis sokkal olcsóbb és gazdaságosabb, mint a tömegközlekedés, akkor is, ha az egészségünkre nincs a legjobb hatással.”


Forrás: Medipress
2009. 06. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés