2020. Augusztus 08. szombat
Gyermeke születése után a legtöbb anya szeretné azonnal visszanyerni eredeti alakját, csakúgy, mint a médiában szereplő filmsztárok, akik pár héttel a szülés után már ismét karcsúak. Német kutatók szerint azonban a nőknek nem kellene ezzel gyötörniük magukat, különösen, mert a terhesség utáni fogyókúra károsan hathat az anyatejre is.  

 

A terhesség alatti súlygyarapodás nemcsak hogy normális, de szükséges is. Ilyenkor ugyanis az anya szervezetének kell ellátnia a magzatot is. Az anyának ezért több folyadékra van szüksége, hogy segítse a gyermek vérkeringését. A legtöbb így felszedett kiló a gyermek születése után hamar eltűnik.

fogyás, szülés, terhesség

„A nők körülbelül felénél a terhesség alatt felszedett plusz kilók maguktól eltűnnek, ezért nem is érdemes nagy figyelmet fordítani rájuk" – nyilatkozta Peter Sawicki professzor, a Német Közegészségügyi Intézet igazgatója.

„A terhesség utáni súlyproblémák elkerülésének egyik legjobb módja, ha a gyermek megszületése után felkeresünk egy étkezési tanácsadót, aki egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel segíti a fogyást – javasolja Sawicki professzor. – Azok, akik már a terhességük előtt is túlsúlyosak voltak, jobban teszik, ha a terhesség alatt is vigyáznak azzal, mit esznek. Természetesen ilyenkor nő a kalóriaigény, de ez sem indok a túlevésre.”

A most érvényben lévő amerikai egészségügyi irányelvek szerint egy nőnek átlagosan hat hónapra van szüksége arra, hogy visszanyerje eredeti súlyát a terhessége után. Ennél hosszabb idő esetén már megnő az egészségügyi problémák kialakulásának veszélye.

Bár a magazinok címlapján mindenütt gyors eredményt ígérő diétákkal és edzéstervekkel találkozhatunk, nem minden esetben a gyors megoldás a jó megoldás, és különösen igaz ez a terhesség után. „Teljesen normális, ha egy nő 3-6 hónap alatt nyeri vissza eredeti alakját. Nem kell siettetni a dolgot” – nyilatkozta Sawicki.


Forrás: Medipress
2009. 06. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés