2020. Október 31. szombat
Bár egyesek szerint a sportitalok egészségesebbek, mint az üdítők, egy vizsgálat eredményei szerint citromsavtartalmuk károsíthatja a fogakat, és fogyasztásuk után javasolt a fogmosás elhalasztása.

A New York-i Egyetem Fogorvostudományi Karán szarvasmarhafogakkal végeztek kísérleteket. A félbevágott fogakat népszerű sportitalokban helyezték 90 percre, ami a kutatók szerint hasonló hatással lehet, mint a napközbeni üdítőiszogatás.

fogkárosodás, sportitalok, zománc

A másfél órás ázás után a fogak zománcborításának egy része egyszerűen leoldódott, ami lehetővé tette, hogy az ital a zománc alatti kemény szövethez is hozzáférjen, és ezzel vékonyítsa és gyengítse a fogakat. A fogak eróziója (mely a fogszuvasodással ellentétben nem egy ponton, hanem a károsító anyagnak kitett egész fogfelszínen érinti a fogat) súlyos fogkárosodáshoz és fogvesztéshez vezethet kezeletlen esetben.

„Most először sikerült kimutatni összefüggést a sportitalok citromsavtartalma és a fogak eróziós károsodása között” – jelentette ki a kutatás vezetője, Dr. Mark Wolff.

Talán meglepő, hogy a sportitalok utáni közvetlen fogmosás tovább fokozhatja a fogkárosodást, mivel a felpuhult zománc sérülékenyebb, ezért többet árthat neki a fogkrém dörzsölő hatása, magyarázta Wolff. A fogkárosodás megelőzése érdekében a kutató mérsékelt sportitalfogyasztást, valamint legalább 30 perces várakozást ajánl az italfogyasztás és a fogmosás közt. Egyeseknek savközömbösítő remineralizáló (ásványianyag-újraépítő) fogkrémre is szükségük lehet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés