2020. Április 02. csütörtök
1 . oldal
A fogamzásgátló tabletták nem befolyásolják a nők teherbeesési képességét – derült ki egy német vizsgálatból. Szedésük abbahagyása után ötből négy nő egy éven belül teherbe esik. A kutatók szerint sem a tabletta szedési idejének hossza, sem az alkalmazott hormonok típusa nem áll összefüggésben a későbbi terhességi aránnyal.

A kutatás az Orális Fogamzásgátlók Európai Aktív Felügyeleti Vizsgálatának volt része, amely közel 60 ezer európai nőt követett nyomon 5 éven át, 2001 és 2004 közötti kezdettel.

fogamzásgátló, terhesség

A vizsgálat során a tabletták szedését teherbeesési szándékkal abbahagyó nők összesen 21%-a lett terhes már egy ciklus után. Három ciklus után a terhesség aránya 45,7% volt, és egy évvel később (13 ciklus) a nők 79,4%-a volt várandós. Azon nők közül, akik az első 12 hónapban nem estek teherbe, a második évben 45%-nak sikerült megfogannia. Összességében megállapítható, hogy a tablettaszedés abbahagyása utáni két évben 88,3% lett terhes.

A Bayer Schering Pharma és a berlini ZEG Epidemiológiai és Egészségügyi Kutatási Központ kutatói szerint a hosszú ideje fogamzásgátlót szedő nőknél kismértékben alacsonyabb volt a terhesség aránya azokhoz képest, akik csak rövid ideig szedték, ám ez az életkorral magyarázható és nem a hosszú távú tablettaszedéssel.

„Nagy hatékonyságuknak köszönhetően egyes nők szerint az orális fogamzásgátlók szedése összefügg a termékenység zavarával a tabletták szedésének abbahagyását követően – írták a kutatók. A vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy az orális fogamzásgátlók használata nincs negatív hatással a terhesség arányára.”


Forrás: Medipress
2009. 09. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés